Suedia se pregateste pentru un razboi cu Rusia

gotland-putin-large_trans_nvbqzqnjv4bqunxld75ejttxbtdlrmctdrecbmsstjh53zozxh4_fug
Au demarat exercițiile  armatei suedeze în insula Gotland. Orașele din Suedia au fost anunțate să înceapă pregătirile pentru un posibil atac din partea Rusiei, anunță The Telegraph.

Serviciul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Apărării din Suedia a trimis o scrisoare tuturor autorităților locale în care sunt avertizate să fie bine echipate pentru a putea răspunde unor amenințări de război și să coopereze cu Forțele Armate suedeze în exercițiile de război, scrie publicația britanică.

Scrisoarea conține instrucțiuni pentru autoritățile locale, care sunt avertizate ”să asigure capacitatea de a-și menține funcțiunile în cazul unor situații dificile sau, în caz extrem, într-un scenariu de război”.

În documentul citat de The Telegraph se arată că Asociația Autorităților Locale și Regionale din Suedia va supraveghea pregătirile și va conlucra cu Ministerul Apărării și Forțele Armate din Suedia în următorii ani pentru a îmbunătăți defensiva. Asta presupune inclusiv dezvoltarea unui plan de a menține și a îmbunătăți buncăre de urgență în toată țara.

Avertismentul apare în perioada în care Suedia revine la Strategia Totală de Apărare pe care a aplicat-o în perioada Războiului Rece și își reconstruiește sistemul anti-naval de rachete de coastă, a amplasat o divizie blindată pe insula Gotland, din Marea Baltică și a planificat revenirea la serviciul militar obligatoriu din 2018.

”Strategia de apărare nu este nouă, am mai utilizat-o în perioada Războiului Rece. Acum vizăm îmbunătățirea coordonării apărării civile”, afirmă Magnus Dyberg-Ek, coordonator al Ministerului Apărării pentru apărare civilă.

„Nu există ceva care să indice că e posibil un război, dar am primit ordin de la guvern să ne pregătim pentru unul”, afirmă și Svante Werger, purtătorul de cuvânt al ministerului.

Jonas Hult, responsabilul pentru Siguranță și Securitate al orașului Malmo, avertizează: „Pregătirea pentru război costă bani pe care autoritățile locale nu-i au”.

În 2013, forțele aeriene ruse au simulat un atac nuclear asupra Suediei, potrivit NATO acesta fiind doar unul dintre exercițiile derulate de Rusia, în care se simulează atacuri nucleare împotriva statelor membre ale Alianței sau statelor aliate NATO.

Scenariile de război derulate de Rand Corporation, un think-tank american, au arătat că armata rusă poate cuceri oricare dintre cele 3 capitale ale Statelor Baltice în mai puțin de 3 zile.

sursa: http://www.telegraph.co.uk/news/2016/12/15/swedish-towns-told-make-preparations-regarding-threat-war-conflict/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 28 = 31