Sumă record obținută la licitație pentru o sculptură de Joseph Csaky

 


O sculptură în stilul Art Deco realizată de Joseph Csaky și intitulată ”Capul”, apariție inedită pe piața licitațiilor, a fost adjudecată marți pentru suma de 925.500 de euro, un nou record mondial pentru artistul francez de origine maghiară, potrivit anunțului făcut de casa de licitații Sotheby’s, informează AFP.

Sculptată în 1925, la comanda colecționarului și creatorului de modă francez Jacques Doucet, opera a fost estimată la o valoare între 150.000 și 200.000 de euro. Vânzarea de astăzi multiplică de trei ori precedentul record mondial stabilit la Paris, în 2014, de o altă operă semnată de Joseph Csaky (1888-1971).

Realizată în cuarț, această sculptură abstractă a fost conservată din generație în generație în familia lui Jacques Doucet, de la achiziție până la vânzarea de marți de la Sotheby’s.

”Sculptura ‘Capul’ de Csaky semnifică, pe de o parte, portretul idealizat al unei divinități din lumea antică, iar pe de altă parte, un simbol al sculpturii de început al stilului Art Deco”, au precizat reprezentanții casei de licitații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × = 50