Summitul de la Bruxelles, propuneri pentru preşedintele şi ministrul de externe al UE

_76314032_euleadersbigepa-1

Summitul de la Bruxelles, propuneri pentru preşedintele şi ministrul de externe al UE
Liderii UE se îndreaptă spre un summit special la Bruxelles pentru a decide cine ar trebui să ocupe cele două locuri cheie ale UE – șeful politicii externe și președintele Consiliului European.
Discuțiile vor începe, cu nici un favorit anunțat clar pentru cele două posturi.
Catherine Ashton va demisiona în noiembrie din postul de șef al politicii externe, împreună cu Herman Van Rompuy, președintele consiliului care prezidează summiturilor UE.
Un top al femeilor politicieni din Danemarca și Italia, se crede că va reprezenta o concurenţă puternică.

Summit-ul vine la o zi după ce Parlamentul European l-a confirmat pe Jean-Claude Juncker ca noul președinte al Comisiei Europene – cel mai puternic loc de muncă de la Bruxelles.
Juncker, un susținător înflăcărat pentru o integrare mai strânsă a UE, a primit sprijinul majorității liderilor guvernamentali ai UE și a deputaților europeni, doar guvernul şi mulţi deputaţi britanici au pus la îndoială numirea acestuia. Pentru funcţia de Înalt Reprezentant – deţinută acum de Catherine Ashton – sunt vehiculate câteva nume: Federica Mogherini, şefa diplomaţiei italiene. Are susţinători, dar şi adversari, în primul rând Polonia şi statele baltice, care o consideră prea moale în relaţia cu Moscova.
În schimb, lui Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de Externe, cu şanse să fie numit în locul lui Ashton, i se reproşează exact contrariul: e prea anti-rus. Odată ce această alegere este făcută UE poate numi ceilalți membri ai Comisiei Europene – o sarcină grea, deoarece este o intensa rivalitate națională pe domeniile de politică cele mai ravnite, cum ar fi piața internă, ​​comerțul și energia. Echipa trebuie să fie completă până în septembrie, când deputații europeni îşi vor da ultimul cuvânt cu privire la cei nominalizați.
http://www.bbc.com/news/world-europe-28316810

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 4