Supărare mare la NATO, SUA isi critica partenerii pentru lipsa contributiilor, dar nici nu se va implica, dân satisfactiei lui Putin

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi, în cadrul summitului NATO de la Bruxelles, că 23 dintre cele 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice nu au alocat sumele necesare pentru apărare şi nu au acordat o atenţie deosebită ameninţărilor teroriste, relatează site-ul CNN.

“Îngrijorările grave de securitate sunt motivele pentru care am fost direct cu statele membre NATO şi cu secretarul general Stoltenberg, atunci când am spus că membrii Alianţei trebuie să contribuie într-un final şi să-şi îndeplinească obligaţiile financiare. Dar 23 dintre cele 28 de state membre NATO încă nu plătesc atât cât ar trebui pentru apărare. Nu este corect pentru cetăţenii plătitori de taxe din Statele Unite”, a declarat Trump.

Preşedintele american a subliniat că SUA au alocat pentru apărare mai mulţi bani decât toate ţările din NATO la un loc.

“Multe dintre aceste ţări datorează sume imense de bani din anii precedenţi. În ultimii opt ani, SUA au cheltuit pentru apărare mai mult decât toate ţările din NATO la un loc. Dacă fiecare stat membru ar fi alocat doar 2% din PIB pentru industria de apărare în 2016, am fi avut 190 de miliarde de dolari pentru sistemul comun de apărare şi pentru finanţarea altor programe NATO. Având în vedere restanţele financiare şi ameninţările în creştere, chiar şi alocarea a 2% din PIB este insuficientă pentru a acoperi deficienţele şi pentru a moderniza forţele NATO. Avem mult de recuperat pentru acei ani pierduţi”, a mai spus Trump.

Liderul de la Casa Alba s-a referit şi la atacul terorist care a avut loc într-o sala de concerte din oraşul Manchester, în urma căruia 22 de persoane au murit, iar 116 au fost rănite.

“Recentul atac terorist de la Manchester demonstrează profunzimea răului cu care ne confruntăm. Copii nevinovaţi şi mulţi alţii au fost ucişi şi răniţi în mod oribil. A fost un atac barbar asupra civilizaţiei noastre. Noi toţi cei care preţuim viaţa trebuie să ne unim pentru a găsi şi înlătura aceşti ucigaşi şi extremişti. Sunt nişte rataţi, trebuie să-i excludem din societate. Nu vom renunţa niciodată la hotărârea de a înfrânge terorismul şi de a obţine securitatea, prosperitatea şi pacea de durată”, a spus Donald Trump.

Preşedintele american apreciază că actele teroriste vor continua în lume dacă nu vor fi luate măsuri stricte privind imigraţia şi alte ameninţări.

“Terorismul trebuie oprit… altfel ororile pe care le-am văzut în Manchester şi în multe alte locuri vor continua mereu. Am văzut mii de oameni cum pătrund în ţările noastre şi în multe cazuri nu avem nicio idee cine sunt aceştia. Trebuie să fim puternici şi să fim vigilenţi. NATO trebuie să includă în viitor o atenţie deosebită în privinţa terorismului şi imigraţiei, ameninţărilor din partea Rusiei, precum şi în privinţa graniţelor estice şi sudice ale NATO”, a spus Trump la Bruxelles.

De asemenea Trump ț, este primul președinte american din ultimii aproape 70 de ani care nu a promis explicit aplicarea Articolului 5 din Tratatul Nord-Atlantic, potrivit căruia aliații intervin militar în sprijinul oricărui stat membru NATO atacat din exterior, a subliniat cercetătorul Thomas Wright de la Institutul Brooking’s, citat de AFP. “Este un șoc enorm pentru membrii NATO”, a scris el pe Twitter, și a adăugat că președintele rus, Vladimir Putin, va fi încântat.

Reuters remarcă de asemenea omisiunea lui Trump și transmite că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut cu toate acestea că președintele american “a fost clar în ceea ce privește angajamentul său față de NATO”, precum și în mesajul către toți aliații că trebuie să își respecte promisiunile de a crește cheltuielile militare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =