Suspiciuni legate de “Cea mai mare baterie din lume” de la Tesla

Tesla și directorul ei executiv, Elon Musk, au provocat discuții extrem de aprinse după ce au anunțat că vor să rezolve criza energetică de care este afectat sudul Australiei prin dezvoltarea celei mai mari baterii din lume. Tesla dorește dezvoltarea unei baterii cu o capacitate de 129 megawați-oră, fiind compusă din 640 de Tesla Powerpacks și este conectată la o fermă de centrale eoliene ce aparține de parenerul Neoen.

Pare să fie o afacere bună pentru toate părțile implicate, sudul Australiei are nevoie de mai multă energie, iar Musk are nevoie să dezvolte infrastructura pentru a atinge obiectivele de energie sustenabilă.

Dar la fel ca și alte anunțuri recente ale lui Musk, rămân destule întrebări fără răspuns: cum exact va funcționa o astfel de baterie? De fapt, unii analiști în domeniul energetic spun că proiectul ar fi fost motivat de câștiguri politice și nu de un potențial realist și practic pentru furnizarea de energie către oamenii din sudul Australiei.

Proiectul are sprijin politic din partea guvernului din South Australia, care trebuie să demonstreze că lucrează la rezolvarea problemelor care au condus la pana de curent “Black Grid” din septembrie 2016 și la problemele din vara 2016-2017, spune Jill Cainey, global applications director pentru divizia de stocare energie la S&C Electric în Melbourne.

Motivele construirii unei astfel de baterii sunt puse la îndoială în special datorită modelului de afaceri folosit în proiect. În esență, experții se scarpină în cap căutând să afle cum va face Musk bani din furnizarea de energie.

Nu există nici un model profitabil de afaceri pentru stocarea de energie în Australia în acest moment și nici un fel de model de afaceri pentru acest proiect al Tesla, spune Cainey. Cerințele tehnice, adică rolul pe care bateria îl va avea în sistem, nu sunt descrise suficient de amănunțit în cadrul proiectului.

Una dintre principalele căi prin care acest pachet de baterii va putea face bani este prin furnizarea de energie de rezervă pentru o rețea electrică. Dar cu toate acestea, este nevoie de anumite specificații pentru a produce venituri, iar unitatea celor de la Tesla s-ar putea să nu le îndeplinească.

http://www.teslarati.com/teslas-worlds-biggest-battery-southern-australia-raising-questions/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + = 8