Tăcerea Angelei Merkel ține jumătate din economia germană cu sufletul la gură

promo299951040

Deutsche Bank a petrecut ultimele 2 săptămâni atribuind prăbușirea acțiuniilor sale pe burse ”speculațiilor media străine”, care anunță cu insistență că banca urmează să plătească în Statele Unite o amendă de 14 miliarde dolari pentru rolul jucat în trecut în criza imobiliară de peste Ocean.

În particular însă, scrie Politico, bancherii au identificat vinovatul în persoana Angelei Merkel. Având oportunitatea de a opri toate speculațiile legate de faptul că Berlinul ezită să ajute Deutsche Bank în caz de urgență, cancelarul german a ocolit subiectul. Singura reacție – ”Nu există niciun motiv pentru acest gen de speculații”- a venit luni de la purtătorul de cuvânt al cancelarului, ca răspuns la informațiile publicate de săptămânalul Focus potrivit cărora guvernul a decis să lase Deutsche Bank să se descurce singură.

Investitorii care așteptau din partea guvernului susținerea deplină acordată celui mai important grup financiar din Germania au rămas surprinși de reacția oficială. Reacție care a generat deprecierea suplimentară a acțiunilor, alimentând teama că colosul financiar va avea soarta Lehman Brothers.

Ca și cum situația nu era destul de gravă, oficiali guvernamentali au mai negat în week-end știrea potrivit căreia executivul german lucrează la un plan de slvare a Deutsche Bank. Răspunsul nedecvat al Berlinului a declanșat speculții potrivit cărora Angela Merkel, din cauza unor posibile consecințe politice, refuză să dea o mână de ajutor băncii aflate în dificultate.

Salvarea Deutsche Bank cu banii contribuabililor germani ar genera problme și mai mari pentru Angela Merkel care oricum se luptă să scape de criza refugiaților- piatra de moară pe care o poartă în tentativa de a obține un nou mandat de premier. Realitatea însă este ceva mai complicată- scrie Politico.

Aflată în funcție de peste 10 ani, Angela Merkel a demonstrat în numeroase rânduri că nu este dispusă să riște interesele strategice ale Germaniei pentru câștiguri politice pe termen scurt. Iar când vine vorba de funcționarea ireproșabilă a economiei germane, nicio altă instituție nu are un caracter mai strategic decât Deutsche Bank.

În ultimă instanță, Deutsche Bank este pentru Germania ceea ce americanii au descris, la debutul crizei financiare globale, a fi o instituție financiară devenită ”prea mare ca să cadă”. Argumentrele sunt evidente: totalul activelor Deutsche Bank este echivalentul a jumătate din economia Germaniei.

Sau altfel spus: ca să existe în SUA o bancă similară ca importanță ar trebui adunate la un loc primele 5 bănci americane.

Cele mai importante companii germane, precum Siemens, BASF sau Daimler, se bazează pe Deutsche Bank să le furnizeze servicii financiare pe întreg mapamondul. Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung a pus pe coperta ediției de duminică citatele a șase directori generali, reprezentanți a celor mai mari companii germane, care au afirmat deschis suportul pentru Deutsche Bank.

Având deci imaginea clară a importanței Deutsche Bank pentru Germania, este de discutat dacă reputația Angelei Merkel ar suferi în caz de bailout. Germanii nu agreează salvarea băncilor- s-a demonstrat în cazul Greciei, dar când în joc este chiar stabilitatea sistemului financiar atunci electoratul german se dovedește mai mult decât tolerant.

Dovada a apărut în 2008, când Angela Merkel a luat decizia de constituirea a unui fond de sute de miliarde de euro pentru susținerea sectorului financiar ce traversa criza și electoratul nu și-a manifestat în vreun fel nemulțumirea la alegeri.

Motivul real al reticenței manifestate de Berlin față de Deutsche Bank trebuie căutat în Europa. Într-o perioadă în care Germania cere statelor membre UE să respecte cu strictețe cadrul trasat de Uniunea Bancară, acest stat nu își permite să fie perceput ca eludând prevederi pe care cere altora să le respecte.

În încercarea de a demonstra că nu recurge la dublu standard, Angela Merkel înrăutățește lucrurile pentru Deutsche Bank. La ultima reuniune a Comitetului executiv al Creștin Democraților Angelei Merkel, situația băncii nu s-a discutat, după cum problema nu a fost deloc menționată în ultima convorbire telefonică Merkel-Obama, de săptămâna trecută, afirmă pentru Politico surse guvernamentale.

Surse politice afirmă că guvernul de la Berlin este încrezător că problema se va rezolva ”de la sine” în momentul în care justiția americană va diminua semnificativ amenda pregătită Deutsche. Încrederea guvernului ar putea fi nejustificată, banca se află pe lista celor mai riscante din lume, lipsa de încredere putând fi în ultimă instanță cea care ar putea da sistemul peste cap.

Încrederea a fost cea care a scos din încurcătură Deutsche Bank la începutul crizei financiare, în principal pentru că investitorii știau că guvernul stă, sută la sută, în spatele acesteia.

Tăcerea Angelei Merkel, scrie Politico, demonstrează că lucrurile s-au schimbat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 5 = 25