Tam tam de campanii, TELEKOM si ANAF, una comerciala cu tact, alta electorala cu fas

anaf-online-600x400

Mult asteptat, spatiul virtual privat – legatura online dintre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si contribuabilul roman, adica noi toti, a fost lansat astazi cu mare tam-tam. Premier, ministri, toata clica ridica in slavi normalitatea in Romania.
Dar, ca sa nu cumva sa ne obisnuim prea repede cu binele, serviciul care ar trebui sa fie disponibil pentru tot romanul, pentru cei cu adrese de yahoo nu functioneaza vezi salvarea de ecran dupa zambet.Desigur intre cele doua branduri ANAF si TELEKOM care azi au invadat toate canalele media cu campaniile lor, exista o mare deosebire, ANAF e in campanie electorala, TELEKOM in campanie comerciala.

Din pacate daca a doua e cu tact profesional a doua e cu fas, politico electoral.

Asadar, ANAF a lansat luni platforma online pe site-ul propriu prin care persoanele fizice pot solicita, în urma înregistrării şi autentificării cu username şi parolă, informaţii precum situaţia obligaţiilor de plată, nivelul CAS declarat de angajator şi decizia de impunere, răspunsul venind tot electronic. Platforma, denumită “Spaţiul virtual privat”, este dedicată deocamdată persoanelor fizice, în cadrul unui proiect pilot pentru Bucureşti şi Ilfov, iar datele pot fi consultate 24 din 24 de ore, se spune in comunicatul oficial Mediafax

“În 2015 intenţionăm să extindem proiectul în toată ţara, iar după ce-l extindem se vor adăuga în Spaţiul virtual privat şi alte informaţii, precum decizii de impunere pentru plăţi anticipate şi pentru alte accesorii, somaţii şi titluri executorii. De asemenea, tot în 2015 vrem să extindem programul şi către persoanele juridice, care se vor putea loga cu username şi parolă”, a declarat luni, ministrul Finanţelor Publice, Maria Ioana Petrescu, la lansarea platformei, la care a participat şi premierul Victor Ponta.

Ea a arătat că, în prezent, firmele îşi pot verifica situaţia fiscală doar dacă deţin un certificat digital de semnătură, care se obţine contra cost.Bugetul pentru acest program pilot a fost zero, potrivit ministrului, la care a lucrat o echipă mixtă a ANAF şi MFP, însă pentru extinderea la nivel naţional este nevoie de o infrastructură de servere.

“Suntem în discuţie cu Banca Mondială pentru ca serverele pe care trebuie să le trimită pentru modernizarea ANAF să vină în timp util pentru acest program”, a precizat Petrescu. Persoanele fizice pot efectua solicitările online, după ce s-au autentificat în sistem, iar răspunsurile sunt primite tot în cadrul aplicaţiei, într-o secţiune de mesaje, cu documentele cerute ataşate.

Obligaţiile de plată trimise de ANAF sunt valabile pentru ultima zi a lunii anterioare interogării, iar deciziile de impunere se pot primi dacă sunt emise după data punerii în funcţiune a sistemului. Pentru angajaţii care au venituri doar din contracte individuale de muncă nu se emit decizii de impunere, astfel că pentru înregistrarea în spaţiul virtual identificarea lor trebuie făcută direct la ghişeul ANAF.

Totodată, ANAF va pune la dispoziţia contribuabilului serviciul “Buletinul informativ fiscal”, inclusiv în perioada de aplicare a proiectului pilot, care va include informaţii publice cu caracter fiscal, precum calendarul obligaţiilor fiscale, noutăţi legislative, ghiduri fiscale, campanii derulate şi comunicate de presă.Detalii despre cum functioneaza aplicatia, gasiti dupa zambet.

————————————————————————————————————————————————

regular_smile…..Teoria este atunci cand toata lumea stie tot dar nimic nu merge!

Practica este cand totul merge dar nimeni nu stie de ce!

In Romania se imbina practica si teoria:

nimic nu merge si nimeni nu stie de ce!

ADICA……

Un tip mergea pe stada si vede un cortegiu ciudat: un dric urmat de un barbat, in spatele barbatului un caine fioros, si la distanta mare in spatele inca vreo 50 de barbati.
Tipul, mirat, se duce si intreaba:
– Dar cine a murit?
– Soacra-mea, raspunde barbatul din fata. A muscat-o cainele asta.
– Nu-mi imprumuti si mie cainele, daca te rog?
– Ba da, dar trebuie sa te asezi la coada.

—————————————————————————————————————————————————

Snapshot 2014-09-15 19-03-13

Cum se poate folosi aplicaţia “Spaţiul privat virtual”:

Se creează un cont de utilizator în secţiunea Servicii Online a site-ului www.anaf.ro.

Apare un meniu nou, din care se selectează Înregistrare persoane fizice. Aici se introduc numele de utilizator şi parola create anterior.

Într-o pagină web securizată se introduc datele cerute – prenume, nume, CNP, tipul seria şi numărul actului de identitate.

Sunt două tipuri de aprobare care pot fi selectate: 1. aprobarea la ghişeu – implică deplasarea la organul fiscal pentru certificarea datelor completate; 2. aprobarea online – completarea numărului de înregistrare a deciziei emise de ANAF.

Pentru aprobarea la ghişeu se completează în continuare: numele de utilizator şi parola, care vor fi folosite mai târziu pentru autentificare, adresa de e-mail prin care se va purta corespondenta cu ANAF şi numărul de telefon mobil.

Formularul mai cuprinde o întrebare de siguranţă, răspunsul la aceasta şi spaţiul de bifare a acordului privind termenii şi condiţiile de utilizare.

Se scrie codul de validare, apoi click pe butonul Continuă pentru fializarea înregistrării.

Se va primi pe e-mail un număr de înregistrare care va trebui dus la organul fiscal în termen de zece zile, însoţit de actul de identitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × 1 =