Țări ca Polonia, considerate în UE ”un pericol mai mare decât Brexit-ul”

Țările membre “de tipul Poloniei” sunt considerate la Bruxelles un “pericol mai mare decât Brexit-ul” pentru coeziunea Uniunii Europene, a declarat vineri la Cracovia comisarul european pentru piața internă și industrie, poloneza Elzbieta Bienkowska, potrivit AFP.

“Brexit-ul a fost un șoc pentru toți, însă acum, o spun cu toată responsabilitatea, văd că, la Bruxelles, nu spun Polonia, dar țările de tipul Poloniei sunt prezentate ca un pericol mai mare pentru coeziunea UE decât Brexit-ul”, a spus Elzbieta Bienkowska, în timpul unui ”dialog cetățenesc” cu locuitorii din fosta capitală poloneză.

Răspunzând întrebărilor din sală, ea a citat mai multe puncte de fricțiune între Comisia Europeană și guvernul conservator de la Varșovia, de la refuzul de a primi imigranți ca gest de solidaritate față de altă țări europene la reforme care ar permite guvernului să controleze organizațiile non-guvernamentale, trecând prin tăierea de arbori în pădurea ancestrală Bialowieza în ciuda unei decizii a Curții de Justiție a UE.

De asemenea, ea a spus că Polonia trebuie să participe la dezvoltarea industriei de apărare europene, în ciuda răcirii relațiilor acestei țări cu statele vest-europene acționare în societatea aeronautică Airbus, în special Franța, ca urmare a deciziei guvernului de la Varșovia de a renunța la achiziția unor elicoptere militare Caracal produse de această companie.

“Din punctul de vedere al interesului statului polonez, este de neimaginat ca guvernul să nu fie favorabil” consolidării acestei industrii europene, a declarat Elzbieta Bienkowska pentru AFP în marja unei întâlniri consacrate securității europene.

“Ceea ce s-a întâmplat cu elicopterele a aruncat o umbră pentru mai multe luni sau pentru mai mulți ani asupra relațiilor franco-poloneze”, a mai spus comisarul european pentru piața internă și industrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 3 = 6