Ţări din Balcanii de Vest vor crea, cu sprijinul BERD, o zonă economică regională

Ţări din Balcanii de Vest vor crea, cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), o zonă economică regională, eliminând bariere comerciale şi armonizând reglementările în scopul atragerii investiţiilor, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Kosovo, care speră să adere la Uniunea Europeană, vor lansa proiectul la o întrevedere cu oficiali ai Uniunii Europene şi reprezentanţi ai instituţiilor financiare programată săptămâna viitoare în oraşul italian Trieste, a anunţat joi Pierre Heilbronn, vicepreşedintele BERD.

Obiectivul este crearea unei pieţe unice pentru 20 de milioane de locuitori, cu susţinerea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care a investit până acum zece miliarde de euro în regiunea Balcanilor de Vest.

Pierre Heilbronn a explicat că eliminarea unor bariere comerciale va fi primul pas pentru a reda entuziasmul statelor balcanice, afectat de problemele privind aderarea la Uniunea Europeană şi de influenţele Rusiei. Întrebat ce va fi necesar pentru funcţionarea sistemului, vicepreşedintele BERD a răspuns: “Să existe cât mai puţine ingerinţe politice, să existe pragmatism, coordonare din partea guvernelor; este importantă şi prezenţa UE”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 38 = 44