Tarifele de roaming sunt o amintire urâtă începând de astăzi

Timp de ani de zile furnizorii de servicii de telecomunicații au cerut clienților lor să plătească uneori taxe exorbitante pentru convorbirile efectuate când au călătorit în altă țară. Dar acum apune vremea tarifelor de roaming în interiorul uniunii. Tarifele locale ale clienților sunt începând de azi valabile pentru tot teritoriul UE.

Pentru consumatorii din Uniunea Europeană începe o nouă eră strălucitoare a comunicațiilor mobile: începând cu 15 iunie 2017 costurile suplimentare la folosirea telefonului mobil în străinătate vor fi complet eliminate, atât în cazul convorbirilor, cât și în cazul navigării online. Au trecut vremurile în care companiile de telefonie mobilă au putut să profite de pe urma clienților prin suprataxarea discuțiilor telefonice, a mesajelor și a traficului de date.

Din Finlanda până în Portugalia, din Grecia și până în Irlanda, toți utilizatorii de telefoane mobile vor putea vorbi în orice țară din UE, precum și în Liechtenstein, Islanda sau Norvegia la aceleași tarife ca și în țara de origine. În ultimele zile diferiți operatori și-au anunțat deja clienții cu privire la eliminarea iminentă a tarifelor de roaming. Vodafone, spre exemplu, a trimis un SMS clienților și a avertizat că lista de tarife pentru teritoriul german este de acum valabilă pentru întreaga Uniune Europeană.

Prin eliminarea completă a acestor tarife extrem de controversate se încheie o luptă ce a ținut ani de zile, împotriva suprataxării serviciilor de telecomunicații în interiorul UE. Costurile de roaming au fost percepute de mulți ani în sub motivul utilizării unor rețele din altă țară decât țara de origine a operatorului, iar acest lucru produce costuri pentru operatorul local. Pentru operatorii de mari dimensiuni, acest lucru a fost multă vreme o afacere extrem de profitabilă, din care atrăgeau miliarde de euro, pentru că aceștia operau propriile rețele în multe sau în majoritatea țărilor din uniune.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Roaminggebuehren-sind-ab-heute-Geschichte-article19890886.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

72 − = 70