Țările BRICS au lansat Noua Bancă pentru Dezvoltare

_84390460_bricsreuters

Țările BRICS au lansat Noua Bancă pentru Dezvoltare, la Shanghai

Grupul economiilor emergente BRICS a lansat marţi, la Shanghai Noua Bancă pentru Dezvoltare (NDB). Banca este susținută de Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, colectiv cunoscut sub numele de țările BRICS.

NDB va împrumuta bani țărilor în curs de dezvoltare pentru a ajuta la finanţarea proiectelor de infrastructură. Banca este văzută ca o alternativă la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, deși grupul spune că nu reprezintă o rivalitate pentru acestea.

“Obiectivul nostru nu este de a provoca sistemul existent, ci doar pentru a îmbunătăți și completa sistemul în felul nostru”, a declarat presedintele NDB, Kundapur Vaman Kamath.
Națiunile BRICS au criticat Banca Mondială și FMI pentru că nu au oferit ţărilor în curs dezvoltare, drepturi suficiente de vot. Băncile se așteaptă să emită primele împrumuturi la începutul anului viitor.

Banca va începe cu un capital de 50 de miliarde de dolar, deși suma va fi dublată în anii următori. Cel mai mare contribuabil va fi a doua cea mai mare economie a lumii, China.

http://www.bbc.com/news/33605230

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − = 3