Taxa de 2 lei pe kg de deșeuri de ambalaje nu se fundamentează pe niciun calcul economic

În Ungaria și Bulgaria această taxă este mult mai mică, fapt dezavantajos pentru producătorii români, în concurență cu cei din țările vecine.

Taxa pentru deșeurile din ambalaje, de 2 lei pe kg nu are la bază niciun calcul economic, fiind stabilită arbitrar.

„A fost gândită ca o penalitate pentru neatingerea obiectivelor legate de reciclarea ambalajelor,” a explicat Cornel Brezuică, președinte, cu rang de secretar de stat, al Administrației Fondului pentru Mediu, în cadrul Expo-conferinței „Produsul românesc – realități și perspective în 2017”, eveniment organizat în zilele de 10-11 mai 2017, la București, la Clubul Diplomaților, de către revista RO.aliment.

„În Ungaria această taxă este egală cu echivalentul a 0,25 lei (25 de bani) pentru 1 kg de deșeu de ambalaj, în vreme ce în Bulgaria ea este la sfert,” arătau producătorii prezenți la Expo-conferință.

„Aceste costuri suplimentare sunt de natură să ne facă necompetitivi în fața producătorilor din țările vecine, atât pe piețele externe, cât și pe piața internă,” continuau aceștia să arate reprezentantului autorităților.

Taxa pe deșeurile de ambalaje a devenit o problemă, începând cu sfârșitul lui 2015, când mai multe OTR-uri (organizații de transfer de responsabilitate) au fost controlate de autorități, descoprindu-se că o mare parte din țintele de reciclare raportate nu erau reale. Cei mai afectați au fost producătorii la care valoarea ambalajului este mare, comparativ cu prețul produsului, precum producătorii de produse alimentare în conserve, borcane și sticle (din sticlă și chiar PET).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

81 + = 84