TAXA NOUA

  • File photo of a Chinese national flag fluttering at a construction site for a new residence complex in BeijingChina vrea să introducă o nouă taxă

China vrea să se apere în fața scăderilor bruște de prețuri datorate fluxului mare de capital din străinătate prin introducerea unei noi taxe. Din acest motiv, directorul serviciului de supraveghere al schimburilor valutare dorește să introducă o taxă “Tobin”. Această taxă ar împiedica speculațiile valutare.

 

Ideea a fost dezvoltată în urmă cu peste 40 de ani de către economistul american James Tobin. Acesta impune o taxă redusă pe tranzacțiile de schimb valutar iar astfel viitoarele speculații cu valută vor deveni mai costisitoare. Chiar și vice-guvernatorul băncii centrale chineze, Yi Gang a declarat că este în favoarea unei așa-numite taxe Tobin. Guvernul chinez se așteaptă ca în acest an datorită aprecierii valutei autohtone și a ratelor crescute ale dobânzilor să existe un aflux mai mare de capital străin. În cazul în care moneda Yuan va rămâne stabilă sau va crește ușor, în timp ce ratele dobânzilor la yuan sunt mai bune decât pentru celelalte valute majore, rezervele valutare ar putea crește, dar acestea sunt deja la un nivel destul de ridicat.

 

China are cea mai mare rezervă valutară a lumii, cu 3820 de miliarde de dolari. Băncile din țară au realizat în 2013 profituri din tranzacțiile de schimb valutar de aproape 278 de miliarde de dolari. O creștere de 210% față de anul precedent.

 

Dobânda băncii centrale chineze este în prezent de 6%, în timp ce în SUA este aproape 0 iar în UE este 0,25%. Pentru că odată cu criza financiară băncile centrale din multe state industrializate au pompat miliarde în economie, acum investitorii caută oportunități bune pentru investiții. China nu este atractivă numai datorită ratelor atractive ale dobânzilor, dar și datorită unei perspective de creștere a yuanului. Începând cu anul 2005, moneda s-a apreciat cu 37%. Beijingul se teme că afluxul mare de bani din străinătate poate duce la bule speculative privind prețurile și prin urmare, dorește să limiteze acest fenomen.

 

http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/china-erwaegt-einfuehrung-von-tobin-steuer-a-945354.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × = 35