Taxe mai mari pentru deseurile care nu sunt selectate selectiv

 

1149033_stock-photo-recycling-bins 

Consliul Local a aprobat in sedinta de luni, 9 ianuarie 2017, mecanismul de percepere a taxei reglementate de O.U.G nr. 196/2005 privind fondul de mediu pentru deşeurile inerte şi nepericuloase. S-a aprobat cuantumul taxei percepute în anul 2017 de către Eco Bihor S.R, administratorul Depozitului Ecologic de Deşeuri, la valoarea de 62,11lei/ tona + TVA.

,, Având în vedere că din cele aproximativ 120.000 tone de deşeuri care se depozitează într-un an de zile la deponeu, cca 60.000 tone ajung în final să fie depozitate efectiv, pentru că diferenţa se sortează şi se valorifică într-o formă sau alta, taxa de depozitare se percepe doar pentru cele cca 60.000 de tone care se depozitează efectiv. Această taxă, care trebuie plătită de operatorul deponeului, respectiv de către Eco Bihor, se percepe pe fiecare tonă celor care depozitează deşeuri acolo: RER, care colectează deşeuri de la două categorii de persoane: persoanele fizice din Oradea, care au acel tarif de aprox 8,4 lei /lună şi de la persoanele juridice din Oradea, care depozitează deşeurile prin intermediul RER sau firmele care îşi duc singure deşeurile la deponeu. În urma calculelor, rezultă o creştere la persoanele fizice de 6 procente, în această creştere intrând şi reducerea de TVA de la 20% la 19%, iar la persoanele juridice care transportă prin RER, creşterea este de peste 90%”, a declarat primarul Ilie Bolojan, citat intr-un comunicat al muicipalitatii.

De asemenea, Primarul a precizat ca va trebui luate masuri pentru ca procesul de tarifare sa fie in functie de volum sau greutate.

In cadrul şedinţei, directorul executiv al Direcţiei Economice din Primăria Oradea, a explicat impactul diferenţiat al acestei taxe. “Operatorul de salubritate are două tipuri de clienţi: persoane fizice şi persoane juridice. În cazul persoanor fizice, se plăteşte un fel de abonament în cuantum de 8,40 lei/lună. Pentru ei, impactul apariţiei acestei taxe este de 0,6 lei/lună, o creştere de 6%. În cazul persoanelor juridice, tarifele sunt în lei/tonă, ceea ce înseamnă că acea taxă de 62 de lei pusă pentru haldă se va plăti pentru fiecare tonă generată de către agenţii economici”, a spus Eduard Florea.

În cazul persoanelor juridice, această taxă se adaugă în plus la ceea ce plătesc acestea pentru serviciul de colectare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

96 − 87 =