Teapa de 5 mil de euro din fonduri europene cu ferme de porci

ferma-de-porci-de-carne-640x330

Fermele de porci, noua modă în materie de ţepe cu fonduri europene


Ultima modă în materie de ţepe cu fonduri europene s-a derulat recent în judeţul Suceava, iar prejudiciul estimat, cel puţin până în acest moment, se ridică la circa 5 milioane de euro. Afacerea cu iz penal este cercetată acum de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, care au decis începerea urmăririi penale faţă de 15 persoane, majoritatea acestora din comunele Slatina şi Gălăneşti. Fondurile europene au fost obţinute pentru înfiinţarea de ferme, în special pentru creşterea de porcine, dar ca urmare a suspiciunilor de fraudă au devenit simple „muzee” în aer liber. În aceeaşi oală penală au ajuns nu doar beneficiarii fondurilor europene, ci şi constructorii care s-au ocupat de ridicarea fermelor, dar şi administratorul firmelor care s-a ocupat de proiectare şi de studiile de fezabilitate.

Un ieşean, omul cheie în toate afacerile ilegale

Pionul principal în acest tip de fraude este un ieşean. În calitate de administrator al SC Power Land SRL şi SC Sinergis SRL Iaşi, firme de proiectare, respectiv de realizare de studii de fezabilitate, Dumitru Ştefan a pus la cale o escrocherie în care a atras mai mulţi indivizi dornici să utilizeze fonduri europene. Acesta i-a determinat pe proprietarii viitoarelor ferme zootehnice să semneze şi să depună documente false în vederea obţinerii deconturilor, deşi era la curent că aceste acte erau măsluite. Acelaşi Dumitru Ştefan a discutat şi cu constructorii, cu care s-a înţeles să remită facturi false contractelor de lucrări, centralizatoare inexacte pentru lucrări, dar şi să crească nejustificat preţul bunurilor achiziţionare şi al lucrărilor efectuate.

Caruselul acestei escrocherii a ieşit la iveală în urma unui control al reprezentanţilor Fiscului, care au sesizat structura din Suceava a DNA. Pentru că era vorba de fonduri europene, procurorii anticorupţie au solicitat implicarea inspectorilor Direcţiei de Luptă Antifraudă (DLAF) de pe lângă Guvernul României. Concluziile acestora au fost extrem de clare: furt cu bună ştiinţă, motiv pentru care au trimis toate documentele la DNA Suceava în vederea începerii urmăririi penale, ceea ce s-a şi întâmplat în urmă cu aproximativ trei luni.

Implicat direct în toate operaţiunile de fraudare, Ştefan Dumitru este cercetat penal pentru comiterea infracţiunii de instigare la folosirea cu prezentarea cu rea-credinţă de documenteori declaraţii false, inexacte sau incomplete, si dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în nume propriu, dar şi instigare la complicitate la comiterea infracţiunii de mai sus, respectiv de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Slatina, comuna lui Ilie Gherman, „patria” fermelor cu bube în cap

Până în acest moment, comuna Slatina, acolo unde şef este primarul Ilie Gherman, la rândul lui cercetat penal, este vârful de lance în aceste afaceri dubioase. La intrarea în localitate, pe partea stângă, se pot observa mai multe ferme de porci. Trei sunt grupate într-un singur loc, iar restul se află la aproximativ 1 km. Toate sunt în „conservare”, nefiind folosite nici măcar un minut deşi lucrările sunt finalizate încă de acum 3-4 ani.

Neculai Barbu, în calitate de administrator al SC Terra Zootehnic SRL Slatina, este cercetat penal pentru infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei. Prin cele 26 de documente cu conţinut incorect sau fals, Neculai Barbu a obţinut fonduri de 3,3 milioane de lei.

În acelaşi mod a acţionat şi Andrei Iuzic, administrator şi el al SC Terra Zootehnic SRL Slatina, cu menţiunea că a semnat mai multe documente, iar suma totală decontată incorect este de 4,17 milioane de lei.

Cei doi administratori ai SC Robert Zootehnic SRL Slatina, respectiv Lucian Grigoraş şi Nicolae Ştefan, sunt urmăriţi penal pentru aceeaşi infracţiune, în cazul lor suma primită pe baza documentelor false fiind de 3,3 milioane de lei.

Lista slătinenilor continuă cu Emil Dănuţ Lucău, administrator al SC Green Tur Bucovina SRL, care şi-a pus semnătura pe documente false sau inexacte, beneficiind astfel de fonduri europene în sumă totală de 3,86 de milioane de lei.

Firme de „import” pentru comuna Slatina

La Slatina au „aterizat” şi alte firme dornice să intre în afacerea fermelor de porci ridicate pe bani europeni. Aşa se explică prezenţa celor de la SC Lik Vox SRL Gălăneşti, al cărei administrator Vasile Durlihac a preferat să acceseze un proiect prin intermediul FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) şi să-l implementeze la Slatina. Proiectul se intitulează „Înfiinţare fermă îngrăşare suine”, iar suma decontată pe nedrept în anii 2011 şi 2012 a fost de 2,6 milioane de lei.

„Slătinean” în afaceri a devenit şi Violeta Tudosi, administratorul firmei SC Dani Aura SRL Vicovu de Jos. Proiectul a fost, cum altfel, acelaşi ca şi pentru celelalte persoane, cu menţiunea că suma calculată de DLAF drept prejudiciu la bugetul Comunităţii Europene se ridică la 2,61 de milioane de lei.

O fermă de lapte care funcţionează, dar cu fonduri obţinute ilegal

Pe lângă fermele de porci s-au mai obţinut fonduri europene şi pentru alte iniţiative. Ilie şi Lăcrămioara Daneliuc au accesat fonduri pentru „Modernizare fabrică procesare lapte”. În calitate de administratori ai firmei SC Aida SRL Gălăneşti, aceştia au întocmit în fals 24 de facturi aferente contractului de execuţie de construcţii, furnizare de bunuri şi lucrări de montaj, documente pe care le-au trimis mai departe şi au primit deconturi în valoare de 3,72 de milioane de lei.

Ilie şi Lăcrămioara Daneliuc sunt cercetaţi acum pentru comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei.

Administratorii Eurostrade Company sunt şi ei în vizorul DNA

Lunga listă a persoanelor cercetate penal cuprinde şi mai mulţi constructori. Printre aceştia se află şi nume cunoscute în judeţ, administratori ai unor firme cu state vechi de plată. Ciprian Corneliu Cârdei şi Dan Pintilie Rusu, administratori ai SC Eurostrade Company SA Frasin, sunt cercetaţi penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei.

Cei doi sunt suspectaţi că au furnizat către SC Green Tur Bucovina SRL 20 de facturi falsificate aferente unor lucrări sau centralizatoare de lucrări care conţineau preţuri supraevaluate, în acest mod realizându-se un prejudiciu la bugetul Comunităţi Europene în valoare de 3,055 de milioane de euro.

Pentru aceleaşi fapte sunt cercetaţi alţi doi administratori de firme. Costinel Birău, omul care controla firmele SC Cos Lena SRL Dumbrăveni şi SC Costepe Construct SRL, a emis peste 40 de facturi cu conţinut inexact sau fals, provocând un prejudiciu de circa 9 de milioane de lei.

Pe aceeaşi linie a mers şi Eusebiu Adrian Catrinescu, ale cărui acte false au fost folosite de trei beneficiari pentru a prejudicia bugetul fondurilor europene cu aproape 8 milioane de lei.

Un singur diriginte de şantier pentru toate cele şase proiecte cu „bube”

Ultimul, dar nu cel din urmă de pe lista celor urmăriţi penal este Florin Virgil Cuzenco. Procurorii DNA Suceava au început urmărirea penală împotriva sa pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei.

Ca un amănunt de culoare, Cuzenco a fost diriginte de şantier pentru toate firmele implicate în scandal, respectiv SC Aida SRL, SC Dani Aura SRL, SC Lik Vox SRL, SC Terra Zootehnic SRL, SC Robert Zootehnic SRL şi SC Green Tur Bucovina SRL.

„A întocmit centralizatoare pe categorii de lucrări, cu conţinut inexact, întrucât atestă utilizarea unor cantităţi de materiale care nu au fost folosite concret, supraevaluând preţurile cu scopul de a ajuta la simularea circuitului documentar şi financiar al relaţiilor comerciale cu beneficiarul, facilitându-i acestuia decontarea pe nedrept din fonduri europene nerambursabile a sumelor aferente lucrărilor de construcţii”, este acuzaţia care i se aduce lui Florin Virgil Cuzenco.

Au fost alese localităţi incluse în categoria „zone defavorizate”

Curios sau nu, fraudele în domeniul FEADR anchetate de procurorii DNA Suceava s-au petrecut în doar două comune, Slatina şi Gălăneşti. Una din explicaţii este aceea că ambele localităţi sunt incluse în categoria „zone defavorizate”, iar beneficiarii au obţinut punctaje superioare în momentul în care au depus proiectele în vederea obţinerii surselor de finanţare. Totuşi, nu este exclus ca şi alte proiecte din această categorie să aibă „pete” pentru care va fi nevoie, din nou, de intervenţia DLAF şi a DNA.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

23 − 20 =