Tehnologia “Smart” , mult mai vulnerabilă in fata hackerilor

cyber-security

Tehnologia “Smart” , mult mai vulnerabilă in fata hackerilor
În noiembrie anul trecut, Felix Lindner a ajuns foarte aproape de a închide alimentarea cu energie electrică în Ettlingen, un oras de aproximativ 40.000 de persoane din sudul Germaniei.
“Am fi putut oprit totul: energie electrică, apă, gaz”, a declarat Lindner, directorul Recurity Labs, o companie de securitate IT,.

Din fericire pentru locuitori, atacul cibernetic relizat de Lindner , asupra utilităţii de energie, Stadtwerke Ettlingen, a fost doar o simulare. Dar acesta a arătat cât de ușor poate fi compromisă rețeaua sa de IT, care ia dat acces la camera de control. Atacurile cibernetice asupra infrastructurii au devenit o îngrijorare majoră pentru utilitățile infectate cu virusul Stuxnet în 2010 , care experții cred că a fost folosit de către Israel și Statele Unite ale Americii.
Amenințarea a fost consolidată în ultimele luni, o dată cu apariția unui nou virus cunoscut sub numele de Havex troian, folosit de hackeri pentru a ataca firmele de petrol și gaze.

În mod tradițional, utilitatile de energie, cum ar fi centralele electrice, s-au mentinut în condiții de siguranță, stânde departe de Internet. Dar acest lucru s-a schimbat rapid, prin noua tehnologie Smart, prin contoare inteligente. Contoarele inteligente de măsurare a energiei elctrice oferă clienților date în timp real cu privire la când, unde și câtă energie au utilizat gospodăriile, care permite furnizorilor de energie să monitorizeze și să regleze fluxurile de energie.

La nivel global, numărul contoarelor inteligente instalate este aproape de patru ori mai mare decât în 2013, la 1,1 miliarde de la 313 milioane, potrivit unui raport al Navigant Research. Utilitățile cer clienţilor să fie precauţi, în ceaa ce preiveşte contoarele de energie electrică, să folosească același tip de măsuri de securitate, făcute de bankingul online in general acceptate ca fiind sigure. Uniunea Europeană vrea ca peste două treimi din utilizatorii de energie electrică din Europa, să folosească aceste contoare inteligente până în 2020, o inițiativă care speră că va reduce consumul de energie cu trei la sută.
Pentru viitorul apropiat, utilitatile de energie vor avea de lucru pentru a-şi păstra sistemele în condiții de siguranță, în timp ce hackerii le caută pe cele mai vulnerabile.
http://www.nytimes.com/reuters/2014/07/15/technology/15reuters-utilities-cybersecurity.html?src=busln

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 80 = 81