Tehnologii care schimbă lumea (1)

Futuriștii anilor `50 și `60 au prezis faptul că până în anul 2000 mașinile și roboții zburători vor fi parte din viețile noastre de zi cu zi. În schimb trăim acum într-o lume dominată de transmisiuni live, telefoane inteligente și rețele de socializare.

În timp ce previziunile nu s-au sincronizat perfect, ele au nimerit tehnologia. Astăzi, ne aflăm pe parginea unui nou boom tehnologic. De data aceasta, tehnologii precum vehicule care se conduc singure și asistenți-robot se află în faza de dezvoltare. În curând acestea dar și alte tehnologii deosebite vor deveni parte din viețile noastre, transformând lumea prin apariția lor.

Se preconizează că în decurs de zece ani majoritatea gospodăriilor americane vor deține un dispozitiv de asistență vocală, precum Amazon Echo sau Apple Homepod. Mulțumită puterii oferite de inteligența artificială (AI), asistenții vocali vor deveni din ce în ce mai de folos.

Chiar și astăzi Amazon lansează actualizări regulate pentru asistentul Echo, cu scopul de a ajuta proprietarii să obțină mai mult de la această tehnologie. Compania a raportat recent că obține venituri peste așteptări din vânzările asistentului, de unde și motivul pentru care Amazon dublează volumul producției.

Asistenții vocali provoacă un impact semnificativ pe piețele de pe tot globul, iar unii observatori se așteaptă ca în viitor noi oamenii să comunicăm tot mai mult cu ajutorul tehnologiei în loc de voce sau text.

Imaginați-vă apoi o lume unde boli genetice groaznice precum Huntington`s și fibroză cistică pot fi vindecate. Mulțumită unor instrumente precum CRISPR, afecțiunile genetice ar putea fi eliminate.

CRISPR Cas-9 (o prescurtare pentru “Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats”) este o tehnologie de diviziune a genelor, capabilă de identificarea și îndepărtarea unor secțiuni de ADN care au suferit mutații. Odată ce materialul este eliminat, tehnologia CRISPR poate înlocui secțiunile modificate cu versiuni sănătoase.

Ca rezultat, CRISPR are puterea de a elimina complet anumite tipuri de afecțiuni genetice din arborele genealogic. Tehnologia a fost deja utilizată pentru a elimina cancerul din genomul anumitor pacienți, iar rezultatele preliminare arată că ar fi posibil să vindece chiar și orbirea cu cauze genetice.

https://www.entrepreneur.com/article/310204

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

80 + = 83