În timp ce studiile populaționale nu au condus la constatări concludente despre legătura dintre telefoanele celulare și cancerul cerebral, un nou studiu arată că energia din dispozitive poate afecta într-adevăr activitatea creierului.
Mentinerea unui telefon mobil la ureche pentru o perioadă lungă de timp crește activitatea în părți ale creierului aproape de antenă, au aflat cercetătorii. Metabolismul glucozei – măsurarea modului în care creierul folosește energie – în aceste domenii a crescut semnificativ atunci când telefonul a fost pornit, comparativ cu momentul în care a fost oprit, au declarat dr. Nora Volkow, director al Institutului Național pentru Abuzul de Medicamente.
,,Cu toate ca nu putem determina semnificatia clinica, rezultatele noastre dau dovada ca creierul uman este sensibil la efectele campurilor electromagnetice radiofrecventa de la expunerea acuta la telefonul mobil, co-autor Dr. Gene-Jack Wang de Brookhaven National Laboratory din Long Island , unde a fost efectuat studiul, a declarat pentru MedPage Today.
Desi studiul nu poate trage concluzii cu privire la implicatiile pe termen lung, alti cercetatori numesc constatarile semnificative. Au fost multe studii bazate pe populație care evaluează potențialele legături dintre cancerul cerebral și utilizarea telefonului mobil, iar rezultatele au fost deseori inconsecvente sau neconcludente.
Cel mai recent studiu a fost interpretat ca fiind “implausibil”, deoarece unele dintre statisticile sale au relevat un efect protectiv semnificativ pentru utilizarea telefonului mobil. Pe de altă parte, utilizatorii cei mai inraiti au avut un risc crescut de gliom – insa cercetătorii au numit nivelul lor de utilizare “nerealist”.
Dar cativa cercetători au monitorizat efectele fiziologice reale pe care radiofrecvența și câmpurile electromagnetice de pe dispozitive le pot avea asupra țesutului cerebral. Unii au arătat că fluxul de sânge poate fi crescut în anumite regiuni ale creierului în timpul utilizării telefonului mobil, dar s-au efectuat prea puține lucrări asupra efectelor la nivelul neuronilor creierului.
Astfel, dr. Volkow și colegii au efectuat un studiu încrucișat la Laboratorul Național Brookhaven, în care au fost înscriși 47 de pacienți care au avut un telefon mobil la fiecare ureche în timp ce se aflau într-un scaner PET timp de 50 de minute.
Cercetatorii au scanat metabolismul glucozei creierului la pacienti de doua ori – o data cu telefonul mobil in dreapta pornit dar silentios, si odata cu ambele telefoane oprite.
Nu a existat nicio diferență în metabolismul întregului creier dacă telefonul era pornit sau oprit.