Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Cel puțin 194 de morți. Erdogan: “Rămân alături de poporul meu, nu plec nicăieri”

erdogan-untitled-project-1-setari-16-x-9-33848100_33848100

15 Iulie 2016, 22:52 (actualizat 16 Iulie 2016, 12:11) |

MAE, care a instituit o celulă de criză care va analiza atât cele mai eficiente modalităţi de a furniza asistenţa consulară cetățenilor români aflați in Turcia, le recomandă turiștilor și celorlalți cetățeni români aflați pe teritoriul Turciei să nu părăsească locațiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne.

Cetățenii români pot apela telefonic Ambasada României la Ankara și Consulatele Generale ale României din Istanbul și Izmir prin intermediul Centrului de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate, care funcționează în regim de permanență, la numerele

+90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

ACTUALIZARE 12.08 Rusia se declară “deosebit de îngrijorată de “ultimele evenimente din Turcia”.

“Această inflamare bruscă a situaţiei politice din Turcia, pe fondul ameninţărilor teroriste din această ţară şi a conflictului armat din regiune, contribuie la creşterea riscurilor la stabilitatea regională şi internaţională”.

ACTUALIZARE 11.50 Un nou bilanţ al victimelor: 194 de persoane care şi-au pierdut viaţa: 104 pucişti, 47 de civili, 41 de poliţişti şi 2 soldaţi.

ACTUALIZARE 11.46 Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a făcut un nou apel către susţinătorii săi, pentru a “ieşi pe străzi în această seară, întrucât o nouă tentativă de lovitură de stat ar putea fi încercată în orice moment”.

Şeful interimar al Armatei, Ümit Dündar, a precizat, într-un mesaj televizat, că soldaţi rebeli au luat ostatici mai mulţi comandaţi militari.

ACTUALIZARE 11.34 Şeful interimar al Armatei, Ümit Dündar, a anunţat că lovitura de stat a eşuat şi că au fost ucişi 104 “pucişti”.

Jurnalistul TVR Gabriela Voinea, de la Istanbul
ACTUALIZARE 11.25 Jurnalista TVR Gabriela Voinea, aflată la Istanbul, a vorbit pe larg, în cadrul unei EDIŢII SPECIALE, despre atmosfera lugubră din cel mai mare oraş al Turciei şi despre cât de teamă i-a fost de la debutul tentativei loviturii de stat.
ACTUALIZARE 10.35 Preşedintele Klaus Iohannis a scris, într-un comunicat de presă, că “își exprimă speranța că ordinea publică va fi restabilită în cel mai scurt timp”, întrucât “Turcia este un partener strategic al României și aliat în cadrul NATO, iar stabilitatea țării, pe baza respectării democrației și instituțiilor democratic alese de poporul turc, este importantă pentru securitatea regională, europeană și internațională”.

“Președintele României a fost și este în contact permanent cu instituțiile române competente cu privire la situația din Turcia încă de la începutul evenimentelor.

Turcia este un partener strategic al României și aliat în cadrul NATO, iar stabilitatea țării, pe baza respectării democrației și instituțiilor democratic alese de poporul turc, este importantă pentru securitatea regională, europeană și internațională.

Președintele Klaus Iohannis își exprimă speranța că ordinea publică va fi restabilită în cel mai scurt timp. Misiunea diplomatică și oficiile consulare ale României din Turcia sunt pregătite să acorde toată asistența necesară, în caz de nevoie, cetățenilor români aflați în Turcia”.

ACTUALIZARE 10.11 Agenţia de presă Anadolu a anunţat că bilanţul morţilor este de 90, iar alte 1.154 de persoane au fost rănite.

ACTUALIZARE 10.03 Potrivit unui comunicat MAE, au fost recepționate aproximativ 400 de apeluri telefonice prin intermediul Call Center-ului Ministerului Afacerilor Externe și direct la misiunea diplomatică și oficiile consulare.

Potrivit informațiilor de până în prezent, nu se înregistrează victime sau răniți în rândul cetățenilor români aflați în Turcia.

Imediat ce condițiile de securitate au permis, o echipă a Consulatului General al României la Istanbul s-a deplasat la Aeroportul Internațional Atatürk din Istanbul, pentru a oferi asistență cetățenilor români aflați în incinta acestuia.

La nivelul Celulei de criză sunt menținute contactele cu firmele și companiile de turism care operează pe relația cu Turcia. Potrivit informațiilor disponibile, frontiera terestră dintre Turcia și Bulgaria este închisă în sensul de ieșire din Turcia.

ACTUALIZARE9.56 După anunţul arestării a peste 1.500 de complotişti, numeroşi civili se plimbă pe podurile de peste Bosfor cântând şi fluturând steaguri.

(w400) Civili, pe

(w400) Civili pe

ACTUALIZARE 9.48 Un oficial guvernamental, citat de Reuters, a anunţat că numărul militarilor rebeli arestaţi, în toată Turcia, este de 1.563.

ACTUALIZARE 9.45 Premierul Dacian Cioloş a scris, pe reţelele de socializare că “singura cale pentru Turcia, un partener-cheie pentru România, este întoarcerea la ordinea constituțională și la statul de drept”:

“Singura cale pentru Turcia este întoarcerea la ordinea constituțională și la statul de drept. În această dimineață, la reuniunea informală a șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană prezenți la Summitulul ASEM, am susținut împreună cu ceilalți lideri europeni, condamnarea tuturor tuturor acțiunilor de violență și agresiune asupra instituțiilor statului democratic alese.

Turcia este un partener cheie pentru România și pentru Uniunea Europeană.

MAE m-a asigurat că celula de criză constituită azi noapte din dispoziția ministrului este deplin funcțională și este în legătură cu cetățenii români care au nevoie de asistență. Totodată, ambasada și consulatele României în Turcia sunt în alertă și pregătite să-i ajute pe toți cetățenii români care au nevoie de sprijin”.

ACTUALIZARE 8.51 Șeful Poliției turce a anunțat că 16 ”complotiști” au fost uciși la ”sediul grupării paramilitare”, iar alți 250 au fost arestați. Acest bilanț se adaugă altor 754 de militari reținuți. De asemenea, 5 generali şi 29 de colonei au fost demişi din funcţie la ordinul ministrului de Interne, Efkan Ala.

ACTUALIZARE 8.46 Uniunea Europeană a lansat un apel la o ”revenire urgentă la ordinea constituțională”, într-un mesaj comun al lui Donald Tusk, Jean-Claude Juncker și Federica Mogherini.

”Tensiunile și problemele cu care se confruntă Turcia nu pot fi rezolvate cu ajutorul armelor. Nu există nicio alternativă la democrație și la regimul de drept”.

ACTUALIZARE 8.40 Șeful Armatei turce, Hulusi Akar, reținut de rebeli vineri noaptea, a fost salvat de forțele loiale președintelui Erdogan, potrivit unui oficial citat de agenția Reuters.

ACTUALIZARE 8.31 Peste 700 de militari, de toat rangurile, au fost arestați, potrivit presei internționale. Un înalt oficial, citat de Reuters, susține că rebelii nu beneficiază de ajutorul avioanelor.

ACTUALIZARE 07.51 Președintele Erdogan a lansat un nou apel la susținătorii săi, să nu părăsească străzile până ce situația nu va reveni la normal. De cealaltă parte, rebelii au trimis presei un comunicat prin care le cere oamenilor să rămână în case. Susținătorii președintelui în funcție i-au atacat pe cei care vor ca lovitura de stat să reușească, potrivit matorilor citați de agenția Reuters.

ACTUALIZARE 07.47 Aproximativ 50 dintre soldații care blocau podurile peste Bosfor, favorabili loviturii de stat, s-au predat forțelor de poliție prezente în Piața Taksim, alături de alți câțiva zeci de colegi informează Reuters, care citează martori oculari.

ACTUALIZARE 07.43 Un oficial apropiat președintelui Erdogan a afirmat că avioanele de război F-16 au lansat atacuri împotirva tancurilor situate în preajma Palatului Prezidențial din Ankara.

ACTUALIZARE 07.40 Tancurile încă nu au fost restrase de pe străzile din Istanbul, dar unele sunt abandonate, astfel că unii trecători își fac selfie-uri.

(w460) Selfie cu

ACTUALIZARE 07.38 Agenția Reuters a primit un document potrivit căruia facțiunea militară care a încercat lovitura de stat anunță că va continua lupta.

ACTUALIZARE 07.33 Un oficial citat de agențiile de presă internațională susține că cel puțin 60 de persoane și-au pierdut viața, iar 336 de oameni au f0st deja arestați, majoritatea militari.

ACTUALIZARE 05.40 42 de oameni au fost ucişi la Ankara în timpul tentativei de lovitură de stat, potrivit procuraturii, citată de agenţia Anadolu. Cei mai mulţi sunt civili.

ACTUALIZARE 05.35 AFP: Uniunea Europeană a cerut sâmbătă “instiuirea de urgenţă a ordinii constituționale în Turcia”, în timp ce șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a convocat o reuniune de urgență a liderilor europeni la summit-ul Ulan Bator.

ACTUALIZARE 05.15 Reuters: Prim ministrul turc anunţă că rebelii încă trag focuri de armă din aer la Ankara şi Istanbul.

Potrivit unui oficial turc citat de AFP, prim ministrul a ordonat armatei să tragă în avioanele şi elicopterele rebelilor.

“Avioane de luptă au decolat de la baza din Eskisehir, vestul Turciei, pentru a lupta împotriva celor ale rebelilor”, a declarat oficialul.

ACTUALIZARE 04.45 12 persoane au fost ucise într-o explozie la sediul Parlamentului, transmite CNN Turk.

ACTUALIZARE 04.39 Cel puţin 120 de rebeli au fost arestaţi, a declarat premierul Turciei.

Erdogan: Armata trebuie curațată de elementele periculoase
ACTUALIZARE 04.28 Într-o conferinţă de presă transmisă de televiziunea publică, Erdogan a declarat că această tentativă va fi anihilată cu permisiunea lui Allah.
El a subliniat că este un prilej pentru ca armata să fie curăţată de elementele periculoase şi că tot ce s-a întâmplat este un act de trădare.

“Rămân alături de poporul meu, nu plec nicăieri”.

Tentativa de lovitură de stat arată că structura Gulen (n.r Muhammed Fethullah Gülen, scriitor şi învăţat islamic, opozant al lui Erdogan, auto exilat în SUA) este o organizaţie armată teroristă, a adăugat preşedintele.

O organizaţie din Statele Unite apropiată de clericul Fethullah Gulen a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat. “Condamnăm orie intervenţie militară în viaţa politică a Turciei”, a transmis gruparea.

Potrivit lui Erdogan, sunt milioane de oameni în stradă, protestând faţă de tentativa de lovitură de stat.

Cabinetul funcţionează la Ankara, a dat asigurări şeful statului. “Nu vom da ţara pe mâna ocupanţilor”.

Sunt în desfăşurare arestări ale unor ofiţeri şi se va merge până la gradele superioare, a mai subliniat Erdogan.

ACTUALIZARE 04.19 Erdogan a apărut în mijlocul mulţimii de susţinători la aeroportul Ataturk din Istanbul. Mulţimea flutura steagul Turciei. Erdogan îşi petrecea de câteva zile vacanţa cu familia într-o staţiune de pe litoral în vestul ţării, potrivit presei.

ACTUALIZARE 04.12 Gabriela Voinea, jurnalist TVR, relatează din Istanbul: toate căile de transport sunt închise. Lumea s-a baricadat în casă. Este foarte multă poliţie pe străzi.

O bombă puternică s-a auzit în urmă cu 15 minute.

De două zile bazarurile au fost închise. Hotelurile sunt goale în acest moment.

ACTUALIZARE 04.00 În jur de 30 de soldaţi turci din facţiunea care a pus la cale tentativa de lovitură de stat au predat armele după ce au fost înconjuraţi de forţe ale poliţiei în Piaţa Taksim din Istanbul.

Soldaţii au predat armele şi au fost urcaţi în dube, în timp ce un avion de luptă survola zona la joasă înălţime.

La CNN Turk s-ar fi auzit focuri de armă, după ce prezentatorul a anunţat că soldaţii au intrat în camera de producţie.

Persoanele adunate la sediul Ambasadei Turciei din Bucureşti au luat legătura cu rudele pentru a se asigura că toată lumea este în siguranţă.

ACTUALIZARE 03.54 Turcia a închis frontiera cu Bulgaria, a anunţat ministrul bulgar de Externe citat de Reuters.

ACTUALIZARE 03.45 Două explozii puternice s-au auzit în apropierea Pieţei Taksim, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 03.36 Armata a intrat în sediul CNN Turk.

Preşedintele Recep Erdogan este aşteptat să facă o declaraţie de presă.

ACTUALIZARE 03.33 Echipa de fotbal Concordia Chiajna este blocată într-un hotel de lângă aeroportul Ataturk.

Potrivit purtătorului de cuvânt al echipei, mai multe echipaje de poliţie au ajuns în faţa clădirii, dând indicaţii.

Reprezentanţii echipei au fost sfătuiţi de oficialii români să rămână în hotel.

ACTUALIZARE 03.25 Doi civili au fost împuşcaţi mortal de soldaţi pe podul peste Bosfor din Istanbul, transmite agenţia de presă Dogan, citată de Middle East Eye. O sursă guvernamentală reconfirmă că lovitura de stat a eşuat.

ACTUALIZARE 03.22 Avionul preşedintelui Recep Erdogan a aterizat pe aeroportul din Istanbul, potrivit agenţiei Reuters.

ACTUALIZARE 03.05 Tentativa de lovitură de stat pusă la cale de un grup de militari este în mare măsură sub control, a afirmat prim ministrul turc Binali Yildirim la postul NTV, transmite AFP.

Yildirim a anunţat că şeful Statului Major şi comandanţi militari sunt stăpâni pe situaţie.

Televiziunea privată turcă NTV a difuzat imagini cu soldaţi pucişti dezarmaţi şi arestaţi de poliţie, un semnal ce arată că lovitura de stat din Turcia este pe cale să eşueze, potrivit agenţiei EFE.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete, Nuh Yilmay, a declarat că lovitura de stat a fost respinsă, poliţia preia controlul punctelor strategice, iar situaţia revine lent la normal.

Televiziunea publică şi-a reluat emisia – corespondenţii afirmă că au fost ţinuţi ostatici.

Mai mulți cetățeni turci s-au adunat la Ambasada Turciei din București
ACTUALIZARE 02.59 Câteva zeci de persoane s-au adunat în curtea Ambasadei Turciei la Bucureşti, transmite Daniel Dude, reporter Ştirile TVR.
Ei urmăresc pe canalele electronice situaţia din Ankara şi Istanbul.

Cetățean turc care trăiește în România, în direct la TVR1
Oamenii sunt nemulţumiţi de acţiunea facţiunii din armată care a pus la cale lovitura de stat şi condamnă deschiderea focului asupra populaţiei civile.
ACTUALIZARE 02.49 Ordinea democratică trebuie respectată în Turcia, a subliniat purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert.

“Trebuie făcut totul pentru a proteja vieţile omeneşti”, a adăugat Seibert pe contul său de Twitter.

Situaţia ar fi revenit la normal după încercarea de lovitură de stat, potrivit unui purtător de cuvânt al serviciului secret de informaţii MIT, citat de AFP.

ACTUALIZARE 02.48 O bombă a lovit Parlamentul din Ankara, potrivit agenţiei Anadolu.

ACTUALIZARE 02.42 NATO reacţionează la criza din Turcia, considerat un aliat valoros.

Secretarul general al Alianţei a vorbit cu puţin timp în urmă cu ministrul turc de Externe. Urmăresc evenimentele din Turcia cu atenţie şi preocupare, a declarat Jens Stoltenberg.

Oficialul NATO a făcut un apel la calm şi la respectarea instituţiilor democratice din Turcia şi a Constituţiei.

ACTUALIZARE 02.24 Sediul central al serviciilor secrete din Ankara este cuprins de flăcări.

ACTUALIZARE 02.15 Premierul bulgar Boiko Borisov a ordonat consolidarea patrulelor la frontiera cu Turcia, a anunțat guvernul de la Sofia, citat de Agerpres.

Şeful executivului bulgar a avut discuții urgente cu șefii serviciilor secrete și cu miniștrii de Interne și Externe.

ACTUALIZARE 02.09 Preşedintele SUA, Barack Obama, şi secretarul de stat John Kerry au căzut de acord că toate părţile din Turcia trebuie să sprijine guvernul ales democratic.

ACTUALIZARE 02.08 O celulă de criză a fost constituită în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Vor fi analizate cele mai eficiente modalităţi de a furniza asistenţa consulară cetățenilor români aflați în Turcia şi implicațiile politice ale evenimentelor.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează apelul adresat cetățenilor români aflați în Turcia de a evita orice deplasare care nu este absolut necesară. Evoluția situației rămâne imprevizibilă, prudența și înțelegerea fiind esențiale pentru preîntâmpinarea riscurilor de securitate.

ACTUALIZARE 02.04 Un elicopter militar a fost doborât de un avion de vânătoare F16. Agenţia de presă de stat Anadolu transmite că 17 poliţişti au fost ucişi la sediul forţelor speciale.

ACTUALIZARE 01.53 Cea mai dramatică situaţie ar fi ca lovitura de stat să escaladeze într-un război civil, comentează în cadrul Ediţiei speciale expertul în securitate Hari Bucur-Marcu.

ACTUALIZARE 01.40 Tancurile trag asupra clădirii Parlamentului, potrivit Reuters. Se aud focuri de armă la aeroportul Ataturk şi pe unul din podurile peste Bosfor.

ACTUALIZARE 01.37 Preşedintele Erdogan face un nou apel într-o transmisiune video prin telefon la un post de televiziune privat ca lumea să iasă în stradă.

Alte două explozii puternice s-au auzit în faţa sediului central al poliţiei.

Răniți la Istanbul, în urma confrunătrilor dintre poliție și armată
ACTUALIZARE 01.28 Grupul de protestatari a intrat în conflict cu armata.
Au apărut informaţii despre persoane rănite, confirmă Anca Pâslaru, româncă stabilită la Istanbul.

Clădirea guvernului este ocupată de armată.

Răniți la Istanbul, în urma confrunătrilor dintre poliție și armată
ACTUALIZARE 01.19 Anca Pâslaru, româncă stabilită la Istanbul, confirmă că sunt confruntări între armată şi forţe ale poliţiei în faţa cartierului general al poliţiei.
Aproximativ o mie de persoane au ieşit în stradă, răspunzând apelului lansat de preşedintele Recep Erdogan. Oamenii se îndreaptă spre aeroport şi spre piaţa Taksim.

Locuitorii au din nou acces la Facebook.

ACTUALIZARE 01.10 Sediul Parlamentului e înconjurat de tancuri.

Împuscături la Istanbul. Informatii pentru românii din Turcia
MAE le recomandă turiștilor și celorlalți cetățeni români aflați pe teritoriul acestui stat să nu părăsească locațiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne.
Aeroporturile internaționale și alte căi de comunicații din Turcia sunt momentan blocate. Cetățenii români care intenționează să se deplaseze spre orice destinații din Turcia în cursul zilelor următoare sunt sfătuiţi să își reprogrameze călătoriile respective.

Cetățenii români pot apela telefonic Ambasada României la Ankara și Consulatele Generale ale României din Istanbul și Izmir prin intermediul Centrului de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate, care funcționează în regim de permanență, la numerele

+90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

Un avion al companiei British Airways cu destinaţia Istanbul a fost redirecţionat către Sofia, iar un avion al Lufthansa către Istanbul a revenit pe aeroportul Frankfurt, relatează Reuters.

Împușcături pe un pod din Istanbul
ACTUALIZARE 01.09 Oameni adunaţi pe unul din podurile blocate s-au lăsat la pământ. Se aud focuri de armă în rafală.
Potrivit unui oficial american, Erdogan ar fi cerut azil politic în Germania.

Recep Erdogan nu este în acest moment în Turcia.

Oameni pe străzi în Turcia. Nu se știe dacă sunt susținători ai regimului sau ai loviturii de stat
ACTUALIZARE 01.02 O explozie violentă s-a auzit în apropierea televiziunii publice, transmite AFP.
Sediul partidului de guvernământ a fost încercuit de armată.

Oamenii încep să iasă pe străzi. Nu se ştie dacă sunt susţinători ai preşedintelui Erdogan sau susţinători ai loviturii de stat.

ACTUALIZARE 00.46 Transmisiune cu intermitenţe la postul public de televiziune din Turcia, TRT.

Potrivit unui ultim anunţ, se lucrează la elaborarea unei noi Constituţii.

Președintele Erdogan, în direct video prin telefon la CNN Turk
ACTUALIZARE 00.31 Într-o intervenţie video pe telefon pentru CNN Turk, preşedintele Erdogan le-a cerut oamenilor să iasă în stradă şi să vină în sprijinul său.
Erdogan a denunţat o “revoltă a unei minorităţi din cadrul armatei”, cerându-le turcilor să reziste la o tentativă de lovitură de stat.

“Nu cred absolut deloc că aceşti pucişti vor reuşi”, a declarat preşedintele Turciei, ameninţând că persoanele care au organizat această acţiune vor plăti un preţ extraordinar.

Erdogan le-a promis turcilor că ordinea va fi reinstituită şi că democraţia ţării va fi apărată.

Constantin Degeratu, despre ce înseamnă starea de asediu
ACTUALIZARE 00.23 Potrivit TRT, în Turcia a fost instituită starea de asediu. S-a impus legea marţială.
Starea de asediu este o măsură care se instituie în general în situaţii de război sau premergătoare războiului, a explicat Constantin Degeratu.

Într-un astfel de moment se suspendă Constituţia şi drepturile în vigoare.

TRT a reluat emisia
ACTUALIZARE 00.17 Un prezentator al postului public de televiziune TRT a anunţat că ţara va fi condusă de un consiliu al păcii.
Televiziunea şi-a reluat emisia.

Potrivit TRT, toate aeroporturile au fost închise.

ACTUALIZARE 00.12 Consulul României la Istanbul îi roagă pe toţi românii din Turcia să nu iasă din case.

ACTUALIZARE 00.05 John Kerry şi-a exprimat la Moscova speranţa că în Turcia va fi pace, stabilitate şi continuitate.

Anca Pâslaru, o româncă stabilită la Istanbul
ACTUALIZARE 00.00 Toate intrările şi ieşirile sunt controlate de armată, spune Anca Pâslaru, româncă stabilită la Istanbul. Pe străzi sunt tancuri.
Ea confirmă că postul public TRT a fost închis, cel mai probabil de armată. Accesul la reţelele de socializare a fost tăiat.

Avioane F16 survolează spaţiul aerian.

În scurt timp, preşedintele Recep Erdogan va face o declaraţie.

ACTUALIZARE 23.54 Şeful armatei se află printre ostaticii de la Statul Major general, potrivit agenţiei Anadolu.

La bancomate s-au format cozi imediat după informaţiile privind lovitura de stat.

ACTUALIZARE 23.48 Toate zborurile de pe aeroportul Ataturk au fost anulate.

Dumitru Constantin, jurnalist
CNN Turk transmite că preşedintele Recep Erdogan este în siguranţă.
Armata turcă a intervenit de două ori în ultimii 50 de ani pentru a schimba puterea, aminteşte jurnalistul Dumitru Constantin în cadrul Ediţiei speciale TVR 1.

ACTUALIZARE 23.47 Reuters anunţă că au fost luaţi ostatici la Cartierul General al armatei din Ankara.

ACTUALIZARE 23.42

Potrivit unui comunicat al armatei preluat de mass media, lovitura de stat ar fi avut succes.

Armata a anunţat că a preluat puterea pentru a menţine ordinea democratică, potrivit Reuters.

Toate relaţiile externe actuale vor continua.

Premierul Turciei, Binali Yildirim, anunţase anterior că o tentativă de lovitură de stat a fost pusă la cale de un grup din interiorul armatei. “Nu vom permite ca democraţia să fie compromisă”, a transmis el, negând informaţiile privind reuşita loviturii de stat.

Pe străzi au intrat tancurile.

ACTUALIZARE 23.38 Potrivit Sky News, armata turcă a anunţat că a preluat controlul.

ACTUALIZARE 23.34 CNN Turk semnalează o mobilizare extraordinară la sediul Statului Major general al armatei.

“Aceasta este o încercare de revoltă, nu-i vom lăsa să câştige”, a declarat premierul Binali Yildirim, potrivit agenţiei Xinhua.

ACTUALIZARE 23.21 Postul de televiziune NTV a transmis imagini cu tancuri la intrarea în aeroportul Ataturk din Istanbul, potrivit Reuters.

Televiziunea publică a fost închisă.

ACTUALIZARE 23.15 Potrivit premierului Turciei, este vorba despre o tentativă de lovitură de stat, pusă la cale de un grup din interiorul armatei.

Primul ministru a subliniat că responsabilii vor plăti cel mai scump preţ.

Agenţia de ştiri Dogan a prezentat imagini din Istanbul cu maşini şi autobuze redirecţionate după închiderea podurilor Bosfor şi Fatih Sultan Mehmet.

În acelaşi timp, martori din Ankara relatează că s-au auzit focuri de armă. Avioane şi elicoptere militare survolează capitala.

Şi la Istanbul au fost semnalate elicoptere în misiune.

One thought on “Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Cel puțin 194 de morți. Erdogan: “Rămân alături de poporul meu, nu plec nicăieri”

  1. Pingback: Atenționare de călătorie – situația din Turcia se menține instabilă | experiente in afaceri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − = 18