Teste pentru “legume spațiale”

Pentru a se adapta la condițiile nefavorabile de trai din spațiul cosmic și pentru a se pregăti pentru eventuale călătorii spațiale pe termen lung, oamenii de știință vor cultiva curând legume în Antarctica. Pentru asta a fost dezvoltat un laborator special.

Un nou tip de seră ar trebui să fie construit în Antarctica până la finalul anului, pentru a simula creșterea legumelor în spațiu. Sub numele de cod “Eden-ISS” va fi dezvoltat un sistem ermetic într-un container din apropierea stației de cercetare Neumayer III.

Folosind lumină artificială și fără nici un pic de sol, acolo oamenii de știință vor încerca să cultive castraveți și salată verde, raportează Centrul German pentru Zbor Aerian și Spațial (DLR). Sera dezvoltată sub supravegherea DLR ar putea fi utilizată pe viitor pentru a asigura necesarul de legume și fructe astronauților care plecă în călătorii spațiale pe termen lung. Stația oferă însă oportunități de cercetare în domeniul răspândirii microbilor și microorganismelor în interiorul încăperilor ermetice.

Un cercetător al DLR va călători în decembrie 2017 în Antarctica pentru a testa laboratorul precum și sera în condiții meteo extreme. Echipajul va fi apoi găzduit de stația Neumayer III. În ciuda condițiilor dificile din Antarctica acolo trăiesc numeroși oameni de știință, chiar și pe tot parcursul anului.

Proiectul “Eden-ISS” este sprijinit de Uniunea Europeană cu suma de 4,5 milioane de euro, în cadrul programului de cercetare Horizon 2020. Proiectul a fost demarat oficial în martie 2015 și se derulează până la încheierea fazei de implementare din Antarctica.

http://www.n-tv.de/wissen/Forscher-starten-Test-fuer-Weltraumgemuese-article19925599.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 − 26 =