Testul nuclear din Coreea de Nord: Consiliul de Securitate al ONU promite noi măsuri

Snapshot 2016-01-09 12-39-43Consiliul de Securitate al ONU a anunțat că va începe să lucreze imediat la noi măsuri împotriva Coreei de Nord, dupa ce Phenianul a anuntat testarea unei bombe cu hidrogen. Consiliul a condamnat testul, spunând că reprezintă “o amenințare clară la adresa păcii și securității internaționale “.

Aceasta este a patra încercare nucleara nord-coreeană din 2006, dar în cazul în care va fi confirmată, ar insemna prima pe o bomba nucleară. Cu toate acestea, Statele Unite s-au alăturat experților nucleari la intrebarea dacă explozia a fost suficient de mare pentru un astfel de test.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh US Earnest a declarat că “analiza inițială nu a fost în concordanță cu pretențiile Coreei de Nord pentru un test de succes cu bombe cu hidrogen”.
El a adăugat: “Nimic din ceea ce s-a întâmplat peste noapte nu a schimbat punctul nostru de vedere privind capacitățile nucleare ale Coreei de Nord.”

Consiliul de Securitate a sustinut o ședință de urgență miercuri. Acesta a fost chemat de către SUA, Japonia și Coreea de Sud. Ambasadorul ONU, Elbio Rosselli Uruguay, actualul președinte al Consiliului, a declarat: “Membrii și-au exprimat anterior hotărârea de a lua măsuri suplimentare semnificative în cazul în care un alt test nuclear va fi sustinut de Coreea de Nord.

“În conformitate cu acest angajament și gravitatea acestei încălcări, ei vor începe să lucreze imediat cu privire la aceste măsuri într-o nouă rezoluție a Consiliului de Securitate.”

http://www.bbc.com/news/world-asia-35247417

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

86 − 80 =