Tigrul celtic își arată dinții

Irland

Tigrul celtic își arată dinții

Irlanda a avut noroc. Fostul candidat la salvarea euro a trecut rapid peste criză. Toți pot fi mulțumiți acum. Despre un lucru însă Dublin-ul mai vrea să discute: cine plătește pentru cine aici?

Există multe calcule deschise în zona euro. Cel mai mare fără îndoială este cazul Greciei. Există însă de asemenea alte facturi, mai ascunse. Una încă ar mai putea fi prezentată de Irlanda. Asta nu va fi pe placul Germaniei. Șomajul a scăzut pentru prima dată în ultimii șase ani sub pragul de zece procente.

Anul trecut țara a produs cu 4,8% mai mult ca și în anul precedent. Asta ar fi aproximativ de patru ori mai mult decât au înregistrat restul statelor europene. Țările zonei euro au reușit abia un rezonabil 0,9%. Europa a promovat acest lucru ca o dovadă de succes în salvarea țărilor cu probleme. În Irlanda se înmulțesc însă vocile care spun că Irlanda a ieșit prost din această acțiune de salvare.

Nu este prima dată când Irlanda are o poveste fabuloasă de creștere. Țara s-a dovedit și cu alte ocazii ca fiind benefică pentru afaceri. Cu un nivel extrem de ridicat al taxelor, la mijlocul anilor 90 aceasta a devenit Mecca pentru companii străine, atunci se practica porecla “tigrul celtic” pentru a descrie paradisul fiscal. Dar aceste vremuri au apus.

Capitalul străin sosit în masă și boom-ul imobiliar au umflat sectorul financiar din Irlanda. Apoi bula s-a spart și în noiembrie 2010 Irlanda a devenit al doilea stat după Grecia care se vede nevoit să apeleze la ajutor din partea donatorilor internaționali.

UE și FMI au oferit un pachet de ajutor în valoare totală de 85 de miliarde de euro. Iar în Grecia donatorii au convenit în schimbul austerității. Dublinul a avut de strâns el însuși 17,5 miliarde de euro. Astfel fondul național de pensii a fost puternic afectat.

Oamenii au plătit un preț mare pentru salvarea din calea falimentului. În ultimii cinci ani, potrivit Camerei Germane de Comerț și Industrie s-au economisit în serviciile publice 20%, iar în economia privată peste 30%. Funcționarii publici și-au pierdut până la 15% din salarii.

Protecția în fața șomajului, alocațiile pentru copii sau ajutoarele sociale au fost de asemenea reduse. Chiar și salarul minim a fost ajustat temporar, iar în același timp taxa pe valoare adăugată a fost majorată.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Serie-Die-Geretteten-Irland-bringt-Opfer-fuer-Europa-article14895211.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × 1 =