Topul 500 al celor mai rapide computere din lume

image-713154-breitwandaufmacher-aqww

Supercomputere
A apărut topul 500 al celor mai rapide computere din lume. În partea de sus a topului este o unitate din China, urmată de una din SUA. Din Germania a ajuns în Top 10 doar o singură unitate.

Cele mai rapide computere din lume au fost alese, iar Germania este reprezentată doar de un calculator în top 10. Sistemul IBM Juqueen de la centrul de cercetare Jülich are o capacitate de procesare de cinci petaflopi și este din nou pe locul 8, în lista top-500. Cel mai rapid calculator din Europa se află în Elveția, la Centrul Național de Supercomputing Swiss de la Lugano. Acesta are o capacitate de procesare de 6,27 petaflopi.

China deține supremația în elita computerelor de la nivel mondial, pentru a treia oară la rând și în plus ține concurența la o distanță respectabilă. Unitatea Tianhe-2 este operat la o putere de 33,86 petaflopi și este utilizat la Universitatea Națională de Apărare din Guangzhou. Iar această cifră este aproape dublă față de următorul clasat. Unitatea Titan lucrează cu 17,59 petaflops și este utilizat de Departamentul de Energie al SUA, la laboratorul National oak Ridge.

Statele Unite ale Americii au în mod tradițional cele mai multe supercomputere prin top 500, de data aceasta fiind 233 de unități prezente. Printre primele zece supercomputere din lume SUA este reprezentată cu 6 unități. În plus față de China, Elveția și Germania, un loc fruntaș au ocupat și japonia, cu Computerul K de la Institutul Avansat Riken pentru Stiințe Computaționale de la Kobe și este pe poziția a patra cu 10,51 petaflopi.

În urmă cu jumătate de an China deținea 63 de supercomputere din top, iar acum acest număr s-a majorat la 76. Este prin urmare pe picior de egalitate cu Marea Britanie. Germania este prezentă cu 23 de unități. Procesoarele de mare putere de la IBM au o pondere de 8% în top, iar procesoarele Opteron de la AMD sunt folosite doar pe 6% dintre sisteme. Un procent devastator de 85,4% dintre supercomputere, folosesc, însă procesoarele liderului Intel.

http://www.spiegel.de/netzwelt/web/top-500-der-supercomputer-china-platz-eins-usa-platz-zwei-a-976827.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 4 =