Tort de înghețată cu fructe pentru aniversarea a doi urși din specia panda uriaș, în cadrul diplomației Panda

Doi urși din specia panda uriaș au primit marți, cu ocazia primei lor petreceri aniversare organizată pe solul olandez, după sosirea lor din China în luna aprilie, câte un tort de înghețată cu fructe supraetajat și sucuri de legume, informează AFP.

Grădina Zoologică din Rheenen din centrul Olandei a organizat un prânz aniversar, marți, pentru a marca împlinirea vârstei de patru ani de către femela Wu Wen (Nor puternic și magnific) și a partenerului ei, Xing Ya (Stea elegantă).

“La început, s-au apropiat de tort cu prudență, iar masculul a început să îl lingă”, a declarat biologul Jose Kok. “Apoi, amândoi au devenit curioși și au înțeles că se întâmpla ceva foarte cool în țarcul lor și, după puțin timp, etajele tortului erau desfăcute”, a adăugat, râzând, același expert olandez.

Angajații grădinii zoologice au avut nevoie de o săptămână pentru a prepara tortul de înghețată, ce a inclus și un strat din spumă de bambus, alimentul preferat al urșilor panda. Cei doi urși, veritabile “superstaruri”, au ajuns în Olanda la jumătatea lunii aprilie după un zbor cu avionul de 8.000 de kilometri din China, în urma mai multor ani de negocieri în cadrul “diplomației panda”.

Masculul Xing Ya a împlinit patru ani pe 5 august, iar femela Wu Wen va împlini patru ani vineri.

Petrecerea aniversară a fost organizată pe 8 august, în a opta zi din a opta lună a anului, o cifră aducătoare de noroc în cultura chineză, potrivit Jose Kok.

Zeci de vizitatori au primit la rândul lor cadouri din partea organizatorilor, care le-au oferit un tort preparat în forma unui panda uriaș.

Cele două animale vor rămâne în această grădină zoologică pentru următorii 15 ani. Pentru moment, ei trăiesc în două țarcuri separate, special construite pentru ei, care au costat 7 milioane de euro.

Specialiștii olandezi speră că Wu Wen și Xing Ya se vor împerechea anul viitor și vor contribui la creșterea populației mondiale a urșilor panda.

Aproximativ 1.864 de urși din specia panda uriaș trăiesc în sălbăticie în China, cu aproximativ 1.000 în plus față de sfârșitul anilor 1970, potrivit World Wide Fund for Nature (WWF).

Puțin peste 400 trăiesc în grădini zoologice de pe planetă, în cadrul unor proiecte de protejare a speciilor, realizat în colaborare cu autoritățile de la Beijing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 9 = 1