Tot mai multe farmacii germane sunt nevoite să se închidă

În mod tradițional farmaciile fac parte din peisaj la fel ca o brutărie sau frizerie: în multe locuri însă acest lucru nu mai este implicit. Acest lucru se poate vedea în special în zonele rurale.

Spre exemplu, Annerose Zerbe-Kunst s-ar putea bucura acum de pensie. Dar la vârsta de 66 de ani ea conduce zi de zi propria farmacie localizată în Neuzelle, localitate din Brandeburg, în regiunea de graniță cu Polonia. Ea spune că s-ar opri din muncă cu cea mai mare plăcere. De ani de zile ea a încercat să își găsească un înlocuitor, folosind anunțuri în ziare sau pe internet, dar și cu ajutorul rețelei de contacte pe care o are în industria farmaceutică. În zadar, pentru că nimeni nu vrea să meargă către Neuzelle.

Dar cazul Zerbe-Kunst nu este unul izolat. În Germania scade constant numărul de farmacii. La începutul anului existau la nivel național 20.023 de farmacii, potrivit Asociației Farmaciștilor Germani. De la reunificare niciodată numărul lor nu a fost atât de mic. În ultimii ani s-au închis peste 200 de farmacii, iar până la sfârșitul anului numărul lor ar putea ajunge sub 20.000. Declinul este prezent în toate landurile federale germane, spune directorul DAV, Fritz Becker. Dar ele au diferite efecte pentru pacienți, în funcție de regiune. În regiunile slabe din punct de vedere al infrastructurii, în ținuturile rurale, dar și în suburbii sau zone rezidențiale din jurul marilor orașe creșterea afacerilor este foarte slabă. Nu există încă lacune în aprovizionarea pacienților, dar există riscul de apariție a acestora.

Stațiunea de recuperare Neuzelle este un magnet pentru turiștii din regiune prin atracțiile sale în stil baroc. În mijlocul ei este localizată și farmacia lui Zerbe-Kunsts, dar ea este singura din localitate. Vara apar mulți turiști pe bicicletă care cumpără remedii pentru discomfortul cauzat de scaunele de bicicletă. Dar farmacia trăiește în special de pe urma pacienților fideli. Iar directoarea asigură pentru anumiți pacienți în vârstă și servicii de livrare la domiciliu, dacă aceștia nu au posibilitatea să se deplaseze.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Immer-mehr-Apotheken-muessen-schliessen-article19811434.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − 13 =