Tot mai mulți adolescenți se îmbolnăvesc de cancer

Cu cât înaintăm în vârstă cu atât este mai mare riscul de a ne înbolnăvi de cancer. Un studiu pe termen lung efectuat în SUA a relevat că numărul de cazuri de îmbolnăvire la adolescenți a crescut în ultimele decenii. Iar cauzele nu se cunosc.

Numărul cazurilor de bolnavi de cancer crește la nivel mondial. Acest lucru este legat în special de speranța de viață în creștere și de tehnicile avansate de depistare. Dar există și cifre în creștere pentru grupa de pacienți cu vârstă cuprinsă între 15 și 19 ani. Acesta este rezultatul unui studiu efectuat pe termen lung în Statele Unite ale Americii de către Departamentul de Sănătate Publică și Centrul Lowell pentru Producție Sustenabilă din cadrul Universității Massachusetts.

Echipa de cercetare formată din Jessica Burkhammer, David Kriebel și Richard Clapp a evaluat datele din registrul centrelor de conologie. Ei au făcut observații asupra ratei îmbolnăvirilor de cancer între anii 1975 și 2012 și au descoperit că a existat o majorare cu 25% a numărului de îmbolnăviri în cazul tinerilor adolescenți. Acest lucru se traduce printr-o creștere anuală de 0,67% în cazul băieților și 0,62% în cazul fetelor.

Cea mai pregnantă creștere anuală a fost identificată de cercetători ca fiind în cazul cancerului de ganglioni limfatici – așa-numitul Limfom Non-Hodgkin, cu o creștere de 2,16% în cazul băieților și 1,38% la fete, urmat de cazurile de cancer tiroidian (+2,12% la fete și 1,59 la băieți) și leucemia acută de măduvă osoasă la fete (+1,55%) și cancerul testicular la băieți (+1,55%). Cauzele acestor creșteri în numărul de îmbolnăviri nu sunt pe deplin cunoscute. Chiar și tehnicile avansate de diagnoză dezvoltate în ultimii ani, precum cele pentru depistarea cancerului tiroidian nu pot explica creșteri atât de constante în toți anii. Cercetătorii consideră că de vină poate fi și influența mediului înconjurător.

Pentru ca pe viitor să îi scutească pe mulți adolescenți de proceduri dureroase și costisitoare de depistare a cancerului, oamenii de știință cer un program concentrat de cercetare, pentru identificarea cauzelor și elaborearea unor programe de prevenție în cazul adolescenților.

http://www.n-tv.de/wissen/Mehr-Teenager-erkranken-an-Krebs-article19744603.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 + = 40