Cancerul este unul dintre cele mai cumplite diagnostice pe care le poate primi o persoană. Pentru cei afectați șansele de supraviețuire se pare că sunt din ce în ce mai bune, cel puțin în Germania. Un nou studiu ar trebui să îi ajute pe cei implicați în combatere să elaboreze strategii mai bune.
Șansele de a supraviețui unui diagnostic cu cancer au crescut considerabil din anul 2000 și până în prezent. Cu toate acestea, există în continuare diferențe mari între diferite tipuri de cancer și între țările europene. Acest lucru reiese dintr-un studiu internațional numit Concord-3, care a fost publicat în revista de specialitate “The Lancet”. Un grup format în jurul cercetătorului Claudia Allemani de la London School of Hygiene & Tropical Medicine a adunat și evaluat date din 322 de registre pentru cancer, din 71 de țări și regiuni. În Germania ratele de supraviețuire la cancer au crescut la aproape toate tipurile de cancer.
Cercetătorii au prelucrat datele și le-au ordonat în perioade de câte cinci ani: 2000-2004, 2005-2009, 2010-2014. Pentru fiecare dintre aceste perioade ei au determinat o rată medie a pacienților care mai erau în viață la cinci ani după ce au fost diagnosticați cu cancer. Observarea continuă a tendințelor globale în cazul supraviețuitorilor a fost de importanță decisivă, pentru a putea evalua eficiența globală a sistemelor de sănătate de la nivel mondial și pentru a putea ajuta factorii de decizie politică în elaborarea unor strategii mai bune pentru lupta împotriva cancerului.
Studiul cuprinde 18 tipuri de cancer sau grupe care alcătuiesc aproximativ trei sferturi din toate cazurile de cancer: esofag, stomac, colon, rect, ficat, pancreas, plămâni, sâni, de col uterin, ovarian, de prostată și melanomul pielii la adulți, precum și tumori cerebrale, leucemie sau limfom la copii și adulți.
https://www.n-tv.de/wissen/Immer-mehr-Menschen-ueberleben-Krebs-article20259348.html