Tot mai mulți zilieri pe străzile germane

Muncitorii temporari sunt văzuți adesea ca “factor pertubartor” în mediul urban. Dar ei suferă de pe urma condițiilor grele de lucru de pe piața neagră. Soluționarea acestei probleme este dificilă.

Victor este un om care arată mereu de parcă ar fi dormit prea puțin sau foarte prost. Cu un grup de colegi el iese dintr-un gang și merge în centrul orașului München, facându-și drum și prin celebrele cartiere din jurul gării centrale, care au primit între timp porecla de “cartierul muncitorilor”.

De fapt, Victor, care este de origine maghiară și are 36 de ani, spune pentru presă într-o germană fără cusur că el lucrează în țara sa de origine ca și avocat, dar pe moment el a ales să lucreze la montat mobilă pentru o firmă din Deggendorf. Ca și zilier pe șantiere germane el câștigă mai mult ca și avocat în Ungaria. Dar în curând el vrea să întoarcă totuși acasă în biroul său. Munca în Germania este pur și simplu prea grea pentru el. Așa că va trebui să plece. Camionul vine curând și îi va ridica pe el și pe colegii săi.

Atunci când nu ai bani, există doar soluția emigrării, de a căuta un loc de muncă mai bun în altă parte. Vara sosesc aici 400-500 de oameni, care lucrează ca zilieri sau sezonieri, spune Savas Tetik de la Agenția pentru Bunăstarea Muncitorilor.

Între timp mulți din ei aleg să rămână și pe perioada iernii. Dacă au noroc, spune el, pot să doarmă câte cinci sau șase într-o cameră. Dacă au ghinion, direct pe stradă. În cafeneaua consultanților zilierii pot să servească un ceai sau o cafea și să se încălzească.

În domeniul construcțiilor sau în sectorul sindical fenomenul este cunoscut de ani de zile. Asociația Sindicatelor Germane (DGB) militează în cadrul proiectului “Mobilitate Echitabilă” pentru condiții de muncă și salarii corecte pentru angajații din țările UE din Europa Centrală și de Est.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Mehr-Tageloehner-praegen-das-Stadtbild-article19726752.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =