Traficanții transformă coarnele de rinocer în bijuterii pentru a înșela vigilența poliției

Comerțul cu coarne de rinocer este ilegal, așa că traficanții le transformă în bijuterii pentru a putea înșela controalele, este concluzia unei anchete realizate de organizația nonguvernamentală pentru apărarea drepturilor animalelor Traffic și publicată luni, informează AFP.

Până în prezent, capturile se limitau la coarne întregi sau tăiate pe jumătate.

De acum înainte, ”pentru a evita să fie prinși, traficanții de origine chineză care operează în Africa de Sud transformă coarnele de rinoceri în perle, brățări și pulbere care au ca destinație consumatorii din Asia, în principal Vietnam și China”, explică reprezentanții Traffic.

Poliția sud-africană a descoperit ateliere unde sunt sculptate bijuterii din coarne de rinocer, potrivit raportului organizației nonguvernamentale.

”Avem de-a face cu un fenomen în creștere”, a explicat colonelul Johan Jooste, șeful departamentului pentru specii pe cale de dispariție, o unitate de elită a poliției sud-africane.

”Traficanții nu mai vor să exporte coarne întregi. Le decupează sub formă de discuri sau sub formă de perle pentru a nu fi detectați”, a adăugat acesta în raportul Traffic.

Pudra din coarne de rinocer este un produs foarte căutat în medicina tradițională chineză, chiar dacă proprietățile ei terapeutice nu au fost demonstrate științific. Aceasta este transformată apoi în bijuterii care sunt exportate și vândute în Asia ca ”obiecte de lux”, a explicat pentru AFP unul dintre autorii raportului, Julian Rademeyer.

Prețul unui kilogram de corn de rinocer poate ajunge și la 60.000 de dolari pe piața neagră din Asia.

Coarnele întregi, simbol al influenței și bogăției, continuă să fie oferite cadou în Asia. ”Este vorba despre efectul Ferrari”, spune Julian Rademeyer.

Transformarea coarnelor de rinocer în bijuterii îngreunează munca poliției, a subliniat expertul. ”Cine va aresta pe un aeroport o persoană care poartă o brățară sau un colier?”

Traficanții folosesc și alte tehnici pentru a scăpa de vigilența poliției: coarnele sunt învăluite în hârtie de aluminiu, acoperite cu pastă de dinți, șampon sau ceară pentru a ascunde mirosul provocat de procesul de descompunere, potrivit informațiilor furnizate de Traffic.

În decursul ultimelor decenii, mai mult de 7.200 de rinoceri au fost uciși în Africa pentru a răspunde cererii de produse din Asia. În prezent, pe continent au mai rămas 25.000 de exemplare, dintre care un procent de 79% trăiește în Africa de Sud, potrivit datelor Traffic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 2 = 14