Traficantul de droguri mexican Joaquin ‘El Chapo’ Guzman a pledat nevinovat

joaquicc81n_el_chapo_guzmacc81n_wide
Traficantul de droguri Joaquin ‘El Chapo’ Guzman a compărut vineri în fața unui tribunal din Brooklyn (New York), după extrădarea sa surpriză din Mexic, și a pledat nevinovat la acuzațiile potrivit cărora ar fi condus cea mai mare organizație de trafic de droguri din lume de-a lungul câtorva decenii, transmite Reuters.

Pe numele lui “El Chapo” au fost formulate 17 capete de acuzare, printre care trafic de droguri, criminalitate organizată și spălare de bani.

Guzman riscă cel puțin o condamnare la închisoare pe viață, a declarat Robert Capers, procurorul pentru districtul estic din New York, într-o conferință de presă care a avut loc înainte ca Guzman să compară în fața tribunalului. Procurorii americani au peste 40 de martori gata să depună mărturie împotriva lui Guzman, a declarat Capers reporterilor, adăugând că procesul în sine va dura cel mai probabil “multe” săptămâni.

Guzman, în vârstă de 59 de ani, a fost adus joi noaptea pe aeroportul MacArthur din Long Island, la bordul unui avion de mici dimensiuni, dintr-o închisoare din orașul Juarez (statul Chihuahua), în apropierea graniței cu Statele Unite.

Șef al cartelului Sinaloa, din provincia omonimă situată în nord-estul Mexicului, Guzman a condus poate cea mai mare operațiune transnațională de contrabandă cu cocaină, heroină și metamfetamină, jucând un rol-cheie în războiul drogurilor din Mexic, în care și-au pierdut viața peste 100.000 de oameni.

Născut pe 4 aprilie 1957, în copilărie vindea portocale, caramele și răcoritoare în Sinaloa natală. Mai târziu a început să cultive marijuana și mac pentru opiu, iar în cele din urmă a ajuns cel mai căutat baron al drogurilor din întreaga lume. A fost recrutat de șeful cartelului din Guadalajara, Miguel Angel Felix Gallardo, cunoscut ca “nașul” cartelurilor criminale moderne. În câteva decenii, după moartea lui Gallardo, Guzman a transformat cartelul Sinaloa într-o multinațională cu ramificații până în Europa și Asia.

Două evadări spectaculoase i-au adus celebritatea internațională. Prima, ascuns într-un coș de rufe murdare, a avut loc în 2001, după opt ani de detenție într-un penitenciar de înaltă siguranță. A doua, printr-un tunel, a urmat la numai un an și jumătate după o nouă arestare: ‘El Chapo’ și a treia sa soție, Emma Coronel, câștigătoare a unui concurs de frumusețe, se ascundeau într-o reședință de lux din Mazatlan, împreună cu fiicele lor gemene, născute în SUA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − = 13