Traficul de artă furată în scopul finanțării terorismului, în prim-planul agendei summitului G7 cultural de la Florența

Lupta împotriva traficului de artă furată este pe primul loc în agenda primei întâlniri a miniștrilor culturii din statele G7 al celor mai puternic industrializate țări care se va desfășura pe 30-31 martie la Florența, a declarat marți ministrul italian al culturii, relatează DPA.

Traficul de artă furată a devenit una dintre cele mai importante surse de finanțare pentru organizațiile teroriste, a spus Dario Franceschini.

“Este una dintre activitățile de terorism. Filmez distrugerea, apoi închid camerele și încerc să vând ce am furat pe piața neagră, pentru a finanța terorismul”, a explicat Franceschini.

Potrivit Huffington Post, gruparea militantă Statul Islamic a “câștigat milioane trecând ilegal peste granițe și vânzând vestigii furate”.

Publicația a dat exemplul unui raid american din 2015 al armatei SUA care a vizat un lider al Statului Islamic în Siria în urma căruia au fost descoperite “chitanțe pentru tranzacții cu antichități în valoare de 1,3 milioane de dolari”.

Marți, la Roma, Franceschini a spus că forțele de poliție trebuie să facă schimb de informații, iar comunitatea internațională trebuie să realizeze o bază de date comună cu bunuri furate și traficate, fiecare obiect cuprins având o carte de identitate internațională.

“Este important să avem o fotografie și o mențiune a caracteristicilor fiecărui bun cultural din lume”, a spus el.

La summitul G7 cultural va fi prezent generalul de brigadă Fabrizio Parrulli, comandant al departamentului carabinierilor pentru protecția moștenirii culturale.

El s-a adresat la Consiliul de Securitate al ONU la 24 martie, când a fost aprobată în unanimitate o rezoluție de condamnare a distrugerii culturale ca instrument de finanțare a terorismului.

“Singura cale de a proteja moștenirea culturală este prin intermediul cooperării strânse interagenții transfrontaliere”, a mai spus Parrulli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 2 =