Transportatorii romani au aliati. Nici cehii si nici polonezii nu vor să plătească 8,5 euro
In aceasta saptamina publicatiile germane precum Focus, Der Spiegel, N-TV, au abordat problema transportatorilor est europeni. Practic in Cehia sau Polonia transportatorii critică dur salariul minim german. Conducerea federală germană vrea să aplice prevederile salariale fără nici un fel de excepție. Între timp cancelarul anunță primele schimbări la salariul minim.
Guvernul Federal insistă asupra aplicării salariului minim la camionagii străini care conduc prin Germania. Asociațiile corespunzătoare din Polonia și Republica Cehă sunt îngrijorate pentru competitivitatea companiilor lor, ridicand si problema personalului navelor aeriene care trec prin spatiul aerian german dar nu-s afectati de aceste reglementari. Salariul minim se aplică, doar pentru toți cei care sunt prezenți în timpul folosirii forței de muncă, în Germania
Comisia examinează plângerile. Un purtător de cuvânt de la Bruxelles a declarat că vor fi investigate problemele semnalate până în prezent. Mai multe state precum și reprezentanți ai sectorului de transport au atras atenția autorităților UE privind practicile germanilor.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei a accentuat că legea germană a salariului minim este în deplin acord cu angajamentul social și politic al Comisiei UE. Germania a introdus salariul minim la nivel național devenind a 22-a țară la nivelul UE care face acest lucru. Din Republica Cehă sau din Polonia vin cereri la subiect, a declarat un purtător de cuvânt.
În Polonia și Republica Cehă dar si Romania transportatorii nu vad munca lor corelata cu noile reglementări germane. Buczek, președinte al Asociației transportatorilor internaționali din Polonia (ZMPD), în ultima săptămână a stat de vorbă cu deputații europeni pentru a aborda noul control german. Creșterea costurilor în transportul ar putea însemna falimentul multor companii poloneze. Presiunea concurențială este enormă spun si transportatorii cehi de la ČESMAD Boemia. “Am fi bucuroși dacă șoferii noștri de camioane ar putea câștiga la fel de mult ca și omologii lor germani, dar nu este conform cu realitățile economice”, a declarat purtătorul de cuvânt al ČESMAD, Martin Felix.
Guvernul de la Varșovia vrea acum să caute un dialog cu Berlinul. Ministrul Infrastructurii Maria Wasiak va vorbi în următoarele câteva zile, cu ministrul Transporturilor, Alexander Dobrindt al CSU pe această temă. Un purtator de cuvant a declarat ministerului, a cerut acum câteva zile o programare pentru o întâlnire cu privire la noile reglementări salariului minim germane. La fel si in Romania, Ioan Lucian, presedintele UNPR a stabilit pe aceeeasi tema o intilnire cu ambasadorul german la Bucuresti, saptamina viitoare.
Între timp, cancelarul Angela Merkel a făcut unele modificări la salariul minim legal, in special in vederea reducerii birocratiei: “Pentru că noi nu vrem ca organizații mai mici sa se luptăe cu o provocare permanentă birocratica”, a spus ea la recepția de Anul Nou in districtul său CDU din Greifswald.