Tranziția energetică se realizează lent

Cel puțin o cincime din energia utilizată în Germania ar trebui să provină, până în anul 2020, din surse regenerabile. Dar potrivit noilor estimări această nouă prevedere a UE pare să fie imposibil de atins. Industria energiei ecologice cere măsuri de amploare.

Germania ar putea rata cu mult obiectivul UE pentru cota de energii regenerabile din totalul volumul de energie consumat, se arată într-un studiu recent. În anul 2020 cota energiilor “verzi” ar trebui să atingă cel puțin 18% din consumul total de energie al țării, impune o directivă a Uniunii Europene. Dar în condițiile actuale în următorii trei ani cota va spori la doar 16%, ne arată Asociația Federală pentru Energii Regenerabile (BEE).

De asemenea nu este vorba doar despre cota curentului electric provenit din surse regenerabile în totalul consumului de curent, ci și despre sectorul încălzirii clădirilor și cel al transporturilor. În luna aprilie BEE a prevăzut o cotă de 16,7% pentru anul 2020. Ca și motiv pentru această schimbare, asociația a precizat faptul că, consumul de energie în domeniul încălzirii de clădiri și cel al transportului va crește în perioada următoare.

Prognoza actuală s-a făcut luând în considerare faptul că tendința de creștere a consumului de combustibil în sectorul transporturilor se va păstra până în anul 2020 în același ritm ca și în prima jumătate a anului 2017. Asociația descrie această estimare ca fiind una “conservativă”. Obiectivul de 18% va fi foarte departe, dacă nivelul consumului în domeniile încălzire, transport și energie electrică vor rămâne constante.

Potrivit directivei UE, cota energiilor regenerabile din totalul consumului brut de energie trebuie să ajungă la 18% până în anul 2018. Pentru alte țări există alte prevederi, dar media la nivelul UE este de 20%.

Potrivit celor de la BEE, doar cinci din cele 28 de state membre sunt amenințate de ratarea acestui obiectiv. Pe lângă Germania se mai află Irlanda, Marea Britanie, Olanda și Luxemburg. Noul guvern federal german va trebui să modernizeze reglementările pentru sectorul energetic, cere administratorul BEE, Peter Röttgen. Astfel se va putea utiliza potențialul de inovație al tranziției energetice.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Die-Energiewende-geraet-ins-Stocken-article20042434.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 4 = 4