Confruntarea fobiilor în realitate virtuală poate fi viitorul terapiei după o perioadă de probă realizată de academicienii de la Oxford, care a descoperit că aproape trei din patru pacienți cu o fobie serioasă de înălțimi au reușit să treacă peste ea.
În acest studiu un antrenor din realitate virtuală i-a îndrumat pe pacienți prin jurul unei clădiri cu zece etaje cu o vitrină larg deschisă în centru, încurajându-i gradual să se aplece peste margini pentru a salva o pisică sau pentru a trece peste un pod de frânghie.
Voluntarii care nu puteau să se apropie de balcoane deschise sau care nu puteau lua liftul timp de zeci de ani au scăpat de grijile lor iraționale în decurs de câteva ore, fără nici un fel de ajutor din partea unui medic uman.
După tratament unul din pacienți care este un paramedic pensionat a cărui episoade de panică l-au deranjat toată viața a fost capabil să se relaxeze aplecându-se peste un balcon al unui centru de cumpărături, ceva ce el spune că ar fi fost imposibil înainte.
Acrofobia, frica de înălțimi, este cea mai comună fobie raportată în rândul populației, cu unul din cinci oameni care spun că au un fel de aversiune față de aceste situații și cinci la sută din populație care este diagnosticată din punct de vedere clinic.
Studiul a recrutat 100 de voluntari cu un diagnostic formal, care au avut parte de aceste fobii de circa 30 de ani în medie. Jumătate din voluntari (49 de persoane) au fost alocați aleatoriu către grupul de realitate virtuală chiar dacă doi dintre ei nu au reșit să termine terapia pentru că a fost prea dificilă pentru ei.