Trebuie stimulare de la Beijing?

2014-10-21T094450Z-1257742417-GM1EAAL1D8U01-RTRMADP-3-CHINA-ECONOMY-GDP

Trebuie stimulare de la Beijing?

Creșterea economică din China este atât de lentă în al treilea trimestru din 2014 cum nu a mai fost de cinci ani de zile. Dar totuși analiștii și investitorii se bucură. Motivul este faptul că economia populară surprinde pozitiv și astfel conducerea politică este pusă sub presiune.

Economia Chinei s-a răcit mai mult decât se aștepta. Pentru că economia a crescut în trimestrul al treilea, după cifre oficiale, cu 7,3%. De la primul trimestru din anul 2009 economia Chinei nu a mai încetinit niciodată la fel de mult. Atunci rata de creștere se situa la 6,6%.

Analiștii se așteptau totuși la 7,2%. Cu toate acestea, se aștepată ca conducerea de la Peking să intervină în această conjunctură și să împiedice o reducere mai pronunțată a creșterii. În comparație cu trimestrul precedent, produsul intern brut a crescut cu 1,9%. Economiștii se așteptau la 1,8%. Iar în aceeași perioadă a anului precedent creșterea s-a situat la 2,0%.

Precauta speranță pentru o creștere renaște din producția industrială. Aceasta a crescut mai puternic decât era de așteptat cu 7,5% în luna septembrie și cu 8% de la an la an, după care a scăzut neobișnuit de mult la 6,9% în luna august, conform informațiilor de la chinezi.

Astfel sectorul imobiliar este sub presiune, pentru că acesta reprezintă aproximativ jumătate din PIB împreună cu sectorul industrial, precum oțel, construcții și echipamente. Vânzările de locuințe au scăzut în primele nouă luni ale anului cu 10,8%.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Muss-Peking-stimulieren-article13815721.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 85 = 95