Trendul celor două locuințe schimbă orașele

Familia aici, jobul acolo – asta este realitatea pentru cei mai mulți oameni care trăiesc în Germania. Multe persoane angajate ca specialiști sau forțe de conducere își permit să aibe două locuințe. Orașele se luptă să se adapteze la acest trend.

De luni până vineri la Berlin. O locuință în cartierul central. Seara la o băutură cu colegii. Vineri până luni în vecinătatea metropolei Stuttgart. O casă cu mult spațiu verde. Grătar cu familia, grădină, câine. Două lumi. Între ele ore îndelungate petrecute pe autostradă, tren sau avion. Aceasta este realitatea zilnică pentru tot mai mulți oameni din Germania, care trăiesc simultan în mai multe locuri. În loc să spună “mai am o valiză la Berlin”, cum cânta odinioară Hildegard Knef și Marlene Dietrich, există tot mai adesea vorba “mai am o locuință la… Berlin, Frankfurt, München, Ingolstadt, Köln sau Wolfsburg”.

Oamenii de știință vorbesc despre un fenomen de multilocalizare care ia amploare, care oferă provocări complet noi pentru piețele imobiliare mari din orașe. Peste două milioane de gospodării, estimează experții, dețin în Germania mai mult de o locuință pe termen lung.

Nu există încă cifre concrete, atâta vreme cât în statistici nu apar evidențe privind cea de-a doua locuință, spune cercetătorul Rainer Danielzyk. În unele cartiere precum Köln-Sülz sau sudul orașului Lepipzig fiecare a patra gospodărie trăiește în mai multe locuri, a descoperit omul de știință care este în același timp secretar general al Academiei pentru Cercetare și Planificare Imobiliară.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Zweitwohnungsboom-veraendert-Staedte-article19863826.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 24 = 30