Trump fixează standarde prea ridicate

1aa124e6525a2950e7807065503eea42

Pe pagina de internet a Casei Albe președintele american Donald Trump a prezentat obiectivele pentru politica sa economică. Unul dintre ele este însă imposibil de atins. Un boom economic sustenabil face parte din promisiunile elctorale ale lui Trump.

Prin anunțurile sale grandioase Donald Trump a trezit mari speranțe chiar înainte să își preia postul. Nu doar investitorii de pe piețele de acțiuni au reacționat cu euforie la aceste promisiuni privind sprijinirea conjuncturii economice printr-un amplu program guvernamental, concomitent cu reducerea masivă a taxelor și reducerea birocrației.

Mulți analiști și-au majorat în ultimele săptămâni prognozele pentru creșterea economică a Statelor Unite: Fondul Monetar Internațional crede că produsul intern brut al SUA va crește sub conducerea lui Trump cu 2,3% anul acesta, iar anul viitor cu 2,5%. Ceea ce reprezintă o creștere de 0,1% și 0,4% față de estimările anterioare. În comparație, cea mai mare economie a lumii a crescut în 2015 cu 1,6%, iar anul acesta se va situa la aproximativ două procente.

Trump ar putea interpreta astfel de prognoze pozitive de la experții economici ca fiind semnale ale propriului său succes. Dar acest lucru nu îi ajunge și el fixează un nou obiectiv în programul economic prezentat pe pagina de internet a Casei Albe, cu ocazia investirii sale în funcție: planul său economic prevede majorarea ratei de creștere economică la patru procente în decurs de zece ani și crearea de 25 de milioane de locuri de muncă.

Chiar dacă acest număr pare mare, este de fapt continuarea și rezultatul a ceea ce președintele Obama a reușit să facă în ultimii ani. Potrivit statisticilor companiei private de ocupare a forței de muncă, ADP, în economia privată au fost create fix 200.000 de joburi pe lună, din anul 2015 și până în prezent. Dacă economia va crește mai rapid sub conducerea lui Trump decât a lui Obama, atunci 25 de milioane de locuri de muncă în zece ani nu sunt un obiectiv mult prea ambițios.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Trump-legt-sich-die-Messlatte-zu-hoch-article19623177.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

89 − = 86