Trump îi provoacă pe chinezi

Este absurd: Trump nu se oprește din a acuza China că păstrează în mod artificial yuan-ul la un nivel foarte scăzut față de dolar. Iar tocmai el promovează dolarul ca monedă de investiții. Ministrul său de Finanțe încearcă să amelioreze situația. Beijingul se așteaptă la ce este mai rău.

La Washington se practică o atitudine de “polițist bun – polițist rău”. Cel rău este Donald Trump, cel bun sau cel diplomatic este în acest caz Ministrul American de Finanțe, Steven Mnuchin. Este vorba în special despre conflictul cu China privind manipularea monedei sale naționale și faptul că obține din acest fenomen avantaje comerciale.

Donald Trump iubește să spună că nu se face nimic în acest sens tot timpul când vine vorba despre tema dolarului. El crede că peste tot pe glob se petrec manipulări monetare și mereu în detrimentul Statelor Unite. Europenii își ieftinesc moneda, japonezii ieftinesc yenul și chinezii manipulează yuanul.

Trump a promis în timpul campaniei sale electorale că în prima sa zi ca președinte se va ocupa de problema manipulărilor valutare chineze, ceea ce se traduce în posibile introduceri de taxe vamale pentru mărfurile importate din China. Dar asta nu s-a întâmplat.

Dezbaterea durează deja de mai bine de doi ani de zile. De atunci China se confruntă cu o monedă națională tot mai slab evaluată, datorită faptului că economia nu mai duduie ca altădată. Banca centrală susține moneda națională, nu o devalorizează. Astfel că se potrivea în peisaj ca administrația de la Washington să trimită un semnal de pace către Beijing.

Mnuchin nu este nici el pregătit să catalogheze în mod oficial o țară precum China ca fiind manipulativă cu propria monedă, a declarat acesta pentru televiziunea CNBC. Pe data de 15 aprilie se va prezenta Congresului cel mai recent raport privind politica monetară a Chinei. Atunci se va lua o decizie corespunzătoare.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Trump-provoziert-Peking-article19718400.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2