Trump laudă alianța cu Londra și “minunatul” Brexit

imageResize
Noul președinte american, Donald Trump, a afișat vineri entuziasmul său pentru Brexit, “un lucru minunat”, primind-o pe șefa guvernului de la Londra, Theresa May, alături de care a lăudat “relația specială” dintre Washington și Londra, notează AFP.

*May spune, după întâlnirea cu Trump, că acesta a confirmat că “susține 100% NATO”

În cursul unei scurte conferințe de presă, cei doi lideri s-au angajat să întărească relația bilaterală după schimbările majore intervenite în ambele țări, rămânând însă evazivi cu privire la calendarul și schița unui viitor acord comercial.

“Cred că ne vom înțelege foarte bine”, a spus Trump, care și-a făcut debutul pe scena diplomatică internațională primind pentru prima oară un lider străin.

Președintele republican, care a întâmpinat-o personal pe doamna May, la sosirea sa la Casa Albă, a acceptat o invitație din partea reginei Elisabeta a II-a de a efectua o vizită în Regatul Unit, în cursul anului.

În momentul în care relațiile transatlantice traversează o perioadă de tensiune, prim-ministra britanică a subliniat că noul președinte american susține “100%” NATO. Trump, care a calificat acum câteva săptămâni “învechită” alianța atlantică, s-a abținut totuși de la orice comentariu pe acest subiect, arată AFP.

Întrebată despre atitudinea ce trebuie adoptată față de Rusia lui Vladimir Putin, șefa guvernului de la Londra, Theresa May, a indicat în mod clar că sancțiunile contra Moscovei trebuie să fie menținute până ce acordul de la Minsk va fi “integral aplicat”.

De partea sa, noul lider american a apreciat că este “foarte devreme” pentru a evoca o ridicare a sancțiunilor, dar și-a reafirmat dorința de a îmbunătăți relațiile între Casa Albă și Kremlin.

Referitor la declarațiile sale extrem de controversate în ce privește recurgerea la tortură, Donald Trump a reafirmat că îl va lăsa pe ministrul Apărării, James Mattis, să decidă în această privință.

“Nu sunt neapărat de acord, dar el va avea ultimul cuvânt căci i-am dat această putere”, a declarat Trump, după ce subliniase că acesta nu era favorabil torturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 7 = 11