Trump se orientează către capitalismul rusesc

imago75384907h

În ceea ce privește politica eocnomică Donald Trump și Vladimir Putin sunt foarte similari: stilul autoritar se îmbină cu aprecierea relațiilor personale.

Ce au în comun Donld Trump și Vladimir Putin? Au aceleași idei despre politica economică. Viitorul președinte al SUA a demonstrat deja dinaintea instalării sale în funcție că este în favoarea unui capitalism autoritar, de tip rusesc.

Ce înseamnă asta? “În urmă cu câțiva ani Donald Trump m-a invitat la un prânz în apartamentul său din Manhattan”, își aduce aminte fondatorul Virgin, Richard Branson, despre prima sa experiență personală cu Trump. Chiar înaintea serivirii aperitivelor el a început să povestească despre recentul său faliment și cum a cerut ajutorul unor oameni, iar cinci dintre ei au refuzat. El a spus atunci că își va petrece restul vieții urmărind să distrugă acești cinci oameni.

Acest lucru sună foarte mult ca și Putin. Cine nu îi este loial, este pedepsit. Opozanții sunt eliminați fără drept de apel, după cum a pierdut și Mihail Chodorkovski. Alții sunt umiliți doar în spațiul public, cum ar fi oligarhul Oleg Deripaska. Când era în pragul de a-i fi închise una din fabricile de ciment, a început să se muleze perfect cerințelor lui Putin.

În contrast cu Putin, Trump nu se manifestă neapărat în fața camerelor de luat vederi, ci prin intermediul internetului sau prin valuri corespunzătoare de ultraj din partea susținătorilor săi. Efectul este același. Trump a amenințat, spre exemplu, în timpul campaniei sale electorale, că va dispune arestarea contracandidatei Hillary Clinton.

Trump disprețuiește, la fel ca și omologul său rus, agențiile de presă oficiale, are o înclinație către auto-promovare și promite că va aduce țarii sale, prin politica sa economică, gloria de altădată. Amândoi refuză să vadă comerțul ca pe ceva benefic, din care ambele părți să poată profita. Ei îl văd ca pe un concurs în care profitul trebuie să fie obligatoriu o pierdere a celeilalte părți. Din asta rezultă o reticență față de comerțul liber și simpatie pentru protecționismul comercial.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Trump-setzt-auf-russischen-Kapitalismus-article19403886.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × = 18