Trump vrea să “recicleze averile”

Pentru salvarea aeroporturilor, podurilor sau benzinăriilor de pe autostradă, președintele american Donald Trump are în vedere cheltuirea unei sume de un bilion de dolari. Are însă abia 200 de miliarde și este dornic să implementeze idei văzute în Australia.

În privința criticilor adresate lui Donald Trump, părerile sunt împărțite, dar toți sunt de acord cu planul președintelui american de modernizare a șoselelor, podurilor, magistralelor de date sau aeroporturilor. Nu se știe însă foarte exact de unde vor veni toți acești bani. Există îndoieli serioase față de aceste vorbe ale lui Trump, pentru că în buget nu este prevăzută decât o cincime din suma inițială pentru proiecte de infrastructură.

La prima vedere totul pare ca și cum prestigiul proiectului său s-a mai redus. Dar nu este așa pentru că dacă este cum scrie presa, atunci la Washington se pregătesc planuri pentru a face rost de bani pe care bugetul SUA nu îi deține.

Guvernul cochetează cu ideea de a colabora cu investitori privați, de stat sau guverne locale pentru a strânge banii pentru toate proiectele de infrastructură. Aceste idei prevăd privatizarea de aeroporturi, poduri, stații de autostradă sau alte tipuri de elemente de infrastructură iar fondurile obținute să fie colectate într-un fond de investiții pentru proiecte de infrastructură, raportează, printre altele, New York Times, citând informații obținute de la oficiali de top și consilieri. Pentru a crea stimulente corespunzătoare pentru acest lucru, acestora le este oferit un bonus.

Este vorba despre un model australian de strângere de fonduri. În cazul sistemului de “Asset Recycling” se privatizează, apoi se modernizează. Un exemplu este rețeaua australiană de electricitate: este concesionată pentru o perioadă de 99 de ani, iar cu veniturile obținute s-a modernizat, printre altele, rețeaua de metrou din Sydney.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Trumps-Billionen-Infrastrukturplan-Wie-Washington-das-Geld-aufbringen-will-article19858517.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

68 − 65 =