Tur de imagine cu ajutorul lui Dumnezeu

Ruhani-Hassan3Iranul se grăbește să își repare imaginea tamponată: însăși Papa este curtat de șeful statului molah. În ciuda faptului că la Teheran se organizează în continuare sesiuni de tortură ale inamicilor statului și execuții în masă. Firmele occidentale se grăbesc să colecteze comenzi.

Timp de peste trei decenii Iranul a fost exclus de pe scena politică internațională. Acum însă Teheranul leagă noi relații cu străinătatea, într-un ritm uluitor. Președintele Ruhani nu pierde timpul deloc. Majoritatea sancțiunilor americane și europene au fost ridicate în urmă cu mai puțin de două săptămâni și acesta se află deja într-un tur de promovare la Roma și Paris.

Nu este nici un miracol că industria Iranului este la pământ. Țara lui Ruhani are nevoie urgentă de investiții, în volum total de 30-50 miliarde de dolari. Sau cel puțin atât speră șeful statului să atragă. Acesta a adus cu el în Europa și o listă de cumpărături. Mașini, avioane, utilaje, de care Iranul are nevoie ca de aer după ani de embargo. Companiile occidentale simt că este loc de afaceri importante.

Ruhani a legat deja câteva zeci de acorduri cu companii italiene la prima sa oprire din Roma. Acestea includ domenii precum energie, trafic aerian și feroviar, sănătate și agricultură, comenzi în valoare totală de 15-17 miliarde de dolari.

O subsidiară a concernului petrolier Eni ar trebui să construiască o conductă petrolieră lungă de 2000 de kilometri în schimbul sumei de 4,5 miliarde de dolari. Producătorul de echipamente Danieli a pus la punct o colaborare pentru suma de două miliarde de euro. Compania de stat a căilor ferate italiene ar urma să construiască o linie de mare viteză între Teheran și Ghom. Iar compania aeriană de stat, Alitalia, vrea să își refacă legăturile cu capitala iraniană Teheran.

Miercuri acesta va pleca către Paris. Chiar și firmele franceze pot să își facă speranțe, pentru a atrage în țară comenzi de miliarde cu ajutorul molahului. Printre altele Ruhani vrea să semneze un contract pentru cumpărarea a 114 avioane Airbus. În plus, el speră la încheierea de acorduri cu constructorii auto Peugeot și Renault.

Însă excursia prin Europa nu are doar scopul de a revitaliza economia Iranului. Ci și îndreptarea imaginii acestei țări. Suplimentar față de întâlnirile cu șefii de guvern, Ruhani a reușit o cascadorie importantă, care poate îmbunătăți reputația proastă a țării sale. El a luat prânzul la Roma cu însăși Papa Francisc.

Suveranul pontif l-a îndemnat la mai multă pace în Orientul Mijlociu. El a îndemnat la încetarea comerțului cu arme și a sfătuit să se abțină de la sprijinirea terorismului. Însă simbolismul întâlnirii va rămâne mai puternic în amintirea tuturor. Este prima audiență a unui conducător de stat iranian din anul 1999 și până în prezent.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Imagetour-mit-Gottes-Hilfe-article16857446.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

23 − 13 =