Turcia militează pentru ajutor economic

Nici nu a trecut mult timp de când șeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, a catalogat Germania ca fiind o țară dominată de naziști. După referendum omul de la Ankara își aduce de importanța relațiilor economice cu Berlinul.

La puține săptămâni după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a acuzat pe nemți că sunt naziști, Turcia continuă să militeze pentru ajutor economic. Mehmet Simsek, vice-premier și Ministru de Finanțe, crede că relațiile dintre țara sa și Germania trebuie să revină la normalitate, spune ziarul Bild.

La întâlnirea G20 a Miniștrilor de Finanțe la Washington, s-a discutat deja despre modalități prin care economia suferindă a Turciei poate fi ajutată să se pună din nou pe picioare. Pentru acest lucru este nevoie de Germania, spune Simsek pentru presă.

Creșterea economică puternică pe care Turcia o prezenta odinioară a dispărut aproape complet. Lovitura militară eșuată din 15 iulie și turbulențele politice au provocat nesiguranță printre investitori. O serie de atacuri sângeroase a speriat turiștii străini, iar întreaga industrie turistică are de suferit acum, care reprezenta anterior cinci procente din PIB.

Creșterea economică a scăzut în 2016 la 2,9%, ceea ce oricum a fost peste așteptări, deși potrivit experților din domeniu s-a utilizat o metodă controversată de calcul. Șomajul a crescut în 2016 la 10,9%, lira turcească a pierdut de asemenea masiv din valoare de la tentativa de puci.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Tuerkei-wirbt-um-Wirtschaftshilfe-article19806149.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 52 = 59