Turcia nu va adera la UE în cazul reintroducerii pedepsei cu moartea

Președintele Comisiei Europene a reafirmat faptul că reintroducerea pedepsei capitale în Turcia, măsură pe care Ankara a declarat sâmbătă că o are în vedere după referendumul din 16 aprilie, va împiedica aderarea acestei țări la UE, relatează duminică France Presse.

“Dacă pedeapsa cu moartea este reintrodusă în Turcia, aceasta va duce la sfârșitul negocierilor” cu această țară, a declarat Jean-Claude Juncker, în ediția de duminică a ziarului german Bild, vorbind de o “linie roșie”.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că se așteaptă ca parlamentul să aprobe reintroducerea pedepsei cu moartea după referendumul din 16 aprilie privind extinderea prerogativelor prezidențiale. Este pentru prima dată însă când Erdogan cere parlamentului să aprobe reintroducerea pedepsei cu moartea după referendumul din 16 aprilie privind revizuirea Constituției care vizează consolidarea puterilor prezidențiale.

În același timp, Juncker a declarat că se opune sistării negocierilor privind aderarea Turciei, chiar dacă acestea stagnează de ani de zile. “Aceasta este o falsă dezbatere. Nu are niciun sens să vrem să calmăm nervii prin oprirea negocierilor, care oricum nu au loc”, a spus el, adăugând că, în cazul în care aderarea Turciei va eșua, va fi nu din vina europenilor, ci a “lipsei de apetit a turcilor de a aplica standardele europene”.

Șeful diplomației germane, social-democratul Sigmar Gabriel, s-a arătat mult mai categoric. “Turcia nu a fost niciodată mai departe decât acum de perspectiva aderării la Uniunea Europeană,”, a declarat el pentru ediția din acest weekend a revistei Der Spiegel, adăugând că a avut “mereu îndoieli”. Ministrul a pledat pentru un statut de parteneriat consolidat comparabil cu cel care va fi negociat pentru Marea Britanie după Brexit.

Între altele, președintele Comisiei Europene a spus că nu a dat crezare amenințărlor recente ale Turciei de a lăsa un nou aflux de migranți în Europa ca urmare a interzicerii reuniunilor electorale pro-Erdogan în unele țări europene. “Turcia nu va denunța acest acord, chiar dacă Erdogan mi-a spus de mai multe ori că ar vrea să o facă”, a declarat el despre pactul privind migrația între Ankara și UE. “Turcia nu are niciun interes ca bande de traficanți și criminali să preia controlul coastelor sale”, a argumentat Juncker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × 1 =