Turcia respinge acuzațiile observatorilor internaționali

Observatorii prezenți în Turcia cu ocazia alegerilor din partea OSCE și a Consiliului European au criticat desfășurarea referendumului, care nu a corespuns standardelor internaționale. Guvernul turc respinge aceste acuzații. Grupările de opoziție au chemat lumea în stradă la proteste în trei mari orașe.

Guvernul turc a respins prin cuvinte dure criticile observatorilor internaționali față de referendumul constituțional. Acuzațiile observatorilor prezenți din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și din partea Consiliului European. Referendumul nu a corespuns standardelor internaționale, este inacceptabil din multe puncte de vedere, anunță Ministerul de Externe de la Ankara. Estimările observatorilor reflectă o abordare partizană și frauduloasă.

Potrivit rezultatelor preliminare o majoritate formată la limită ar fi ales introducerea unui sistem prezidențial favorizat de Recep Tayyip Erdogan. Comisia internațională de observatori a OSCE a format un bilanț extrem de critic la adresa acestui referendum, dar nu s-a alăturat acuzațiilor de fraudare înaintate de opoziție. Opozanții sistemului prezidențial au fost dezavantajați în timpul campaniei electorale, iar comisia electorală a modificat unele reguli chiar și în ziua alegerilor.

Grupările de opoziție au lansat apeluri privind o serie de nereguli observate în diferite zone din țară și au chemat oamenii la proteste în trei mari orașe. Opozanții noului sistem prezidențial au vrut să se adune luni seara în metropola Istanbul, în capitala Ankara și la Izmir în vestul Turciei, după cum au anunțat pe Twitter mai multe grupări ale societății civile. Deja de duminică seara au existat proteste în acest locații. Majoritatea opozanților de la referendum își au domiciliul în orașe.

În cartierul Besiktas din Istanbul, în centrul unei metropole cu milioane de locuitori, s-au adunat fix 2000 de demonstranți. Aceștia au scandat printre altele că Erdogan este hoț și criminal. Locuitorii au ieșit la ferestre. Aceștia au aplaudat și au bătut în oale ca semn de solidaritate cu protestatarii. Nu s-a ajuns la ciocniri violente cu poliția.

http://www.n-tv.de/politik/Tuerkei-weist-Wahlbeobachter-Kritik-zurueck-article19796513.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 68 = 78