Turcia se teme pentru creșterea sa

Caprivi

Turcia se teme pentru creșterea sa

Războiul din Siria și situația tensionată din politica internă se resimte puternic în domeniul economic. Guvernul de la Ankara reduce din nou prognoza de creștere economică atât pentru 2015, cât și pentru 2016. Un analist declară că se va ajunge la vremuri grele.

Guvernul turc și-a redus puternic prognoza de creștere economică. Anul acesta produsul intern brut va crește cu doar trei procente în loc de patru, se arată din raportul publicat în Jurnalul Oficial. Pentru anul 2016 predicția a fost ajustată de la cinci procente la patru. În același timp guvernul de la Ankara se aștepată la o inflație mai mare. Rata de scumpire ar trebui ca în acest an să ajungă la 7,6% după 6,3% estimat anterior, iar în anul 2016 la 6,5% față de 5%.

După atentatele devastatoare cu bombă din weekend, moneda națională lira a ajuns luni să scadă datorită presiunii. Aceasta a cedat față de dolarul american atingând pragul de 2,95 lire turcești pentru un dolar, în timp ce piața de valori a pierdut 0,3%.

Analistul Tim Ash de la Broker Nomura vede vremuri grele pentru Turcia în viitorul apropiat. Multe dintre riscuri sunt incluse în prețurile de curs. Ministrul finanțelor Mehmet Simsek a avertizat recent că instabilitatea politică este cea mai mare amenințare pentru recuperare.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Tuerkei-bangt-um-ihr-Wachstum-article16121311.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 24 = 29