Turcia vrea să atace kurzii din Siria


În următoarele zile Turcia vrea să desfășoare o operațiune militară în nordul Siriei. Șeful statului, Erdogan, a anunat că vrea să lanseze atacuri asupra regiunilor aflate sub controlul YPG. El solicită SUA – aliat al kurzilor – să sprijine aceste demersuri.

Forțele armate turce se află, potrivit președintelui statului, Recep Tayyip Erdogan, în fața unei operațiuni iminente împotriva milițiilor kurde din nordul Siriei. Erdogan a anunțat în fața susținătorilor AKP din localitatea Tokat aflată în centrul regiunii Anatolia că în următoarele zile se va desfășura operațiunea militară defensivă “scutul Eufrat” care se va extinde până la regiunea Afrin controlată de YPG.

Obiectivul este de a proteja granițele sudice ale Turciei de amenințări teroriste. El a mai adăugat că în decursul acestui proces se așteaptă să primească sprijin în spiritul relațiilor bune cu partenerii săi. Erdogan a apelat în special la americani pentru a sprijini eforturile legitime ale Turciei.

SUA sprijină YPG și milițiile kurde în lupta lor împotriva miliției teroriste Stat Islamic (IS), printre altele cu armament și provizii, fapt care a provocat indignare la Ankara. Erdogan a adăugat că în ciuda acestui aspect, el crede că Turcia și SUA au interese comune în regiune, care ar putea conduce la acțiuni în tandem. YPG este sucursala siriană a partidului muncitoresc PKK, care este interzis în Turcia.

Un pas înapoi pentru Erdogan este faptul că, coaliția anti-IS condusă de SUA construiește trupe noi de graniță în Siria cu ajutorul milițiilor lor unite. Unitatea va cuprinde 30.000 de luptători, au anunțat reprezentanții. Acestea vor fi puse în funcțiune la graniță în regiunile controlate de Forțele Democratice Siriene (SDF), care repzintă o alianță a milițiilor din nordul și estul Siriei, dominat de kurzii YPG.

https://www.n-tv.de/politik/Tuerkei-will-Kurden-in-Syrien-angreifen-article20230458.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

88 + = 93