Nu îi sperie radiațiile, nici nenumăratele interdiciții. Vorbim despre turiștii, tot mai mulți, care vin în zona interzisă de la Cernobîl, locul celei mai mari catastrofe nucleare civile din istoria omenirii. Acolo s-a deschis, în luna mai, chiar și un hotel.
Regulile sunt foarte stricte: turiștilor li se interzice să atingă ceva, fie construcție, fie vegetație, nu au voie să stea pe jos, nu au voie să mănânce în aer liber.
Turist din Franţa: “Radiaţiile te fac să te simţi inconfortabil. Ghidul ne spune să nu ne apropiem de anumite obiecte. Aşa că, da. Uneori nu mă simt în siguranţă.”
Vin străini din țări europene, dar și din Australia, Noua Zeelandă, Statele Unite, Canada. Pentru unii, însă, este curiozitate profesională.
Iaroslav Iemelianenko, director agenţie de turism: “Specialiştii sunt interesaţi de ceeea ce s-a întâmplat după dezastru, pe acest teritoriu otrăvit de radiaţii.”
O noapte la hotel costă 7 dolari și jumătate. Hotelul este într-o zonă unde nivelul radiațiilor e mai scăzut, dar tururile pentru turiști sunt inclusiv în zone destul de puternic contaminate. De aceea, vizitatorii au trasee foarte clare, nu au voie să se abată și nu au voie să atingă nimic, nici măcar să-și pună pe pământ trepiedul de la aparatul foto.