Turismul, problema nr. 1 a Barcelonei, susțin locuitorii orașului

Turismul a devenit pentru locuitorii Barcelonei problema numărul 1 a orașului lor, cel mai vizitat din Spania, potrivit unui sondaj comandat de primărie și dat publicității vineri, relatează AFP.

În orașul mediteranean de 1,6 milioane de locuitori turismul este considerat o problemă de 19% din cele 800 de persoane care au participat la sondaj, devansând șomajul și condițiile de muncă (12,4%), care reprezentau din 2009 principala preocupare.

“Nu se pune problema de ‘turismofobie’. La Barcelona ne place să călătorim și să primim vizitatori. Este o nemulțumire concretă legată de turismul în masă în anumite cartiere”, a declarat adjunctul primarului, Gerardo Pisarello.

În ultimii ani, turismul a crescut tot mai mult în scara de preocupări a barcelonezilor. De pildă, un mare număr dintre ei se plâng de gradul de saturație cu turiști a spațiului public. De exemplu, un flux neîntrerupt de turiști parcurge celebrul bulevard Las Ramblas din Barcelona.

Barcelonezii sunt, de asemenea, exasperați de vacarmul nocturn pe care îl produc pe tot timpul anului petrecăreții pe anumite străzi și denunță inflația galopantă a chiriilor și a prețurilor de cumpărare a locuințelor generate parțial de afluxul de vizitatori.

În 2016, nouă milioane de turiști s-au cazat la hotel în Barcelona. Primăria afirmă însă că numărul turiștilor a fost de 30 de milioane, dacă se ține cont de cei care locuiesc în altă parte decât la hotel sau la periferia aglomerării, precum și de vizitatorii de o zi veniți din regiune.

Primărița de stânga Ada Colau s-a declarat hotărâtă să limiteze aceste excese, notează AFP. Primăria a împiedicat deschiderea unor noi hoteluri în centrul orașului și a impus amenzi de 600.000 de euro platformelor de închiriere a imobilelor în scop turistic fără licență, precum Airbnb și Homeaway.

Turismul este totuși unul dintre motoarele economice ale Barcelonei, creând 14% din veniturile sale și 65.000 de joburi directe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =