TURIST ASIGURAT

Asigurare-TuristTuristii, la adapost in cazul insolventei unei agentii de turism

Agentiile de turism vor fi obligate sa achite integral asigurarea de insolventa, si nu in transe, iar politele de tip fransiza, prin care se acopera doar o parte din asigurare, vor fi eliminate, potrivit unui proiect de ordin al Departamentului pentru IMM, Mediul de Afaceri si Turism, scrie Mediafax.

In prezent, legea permite ca agentiile de turism sa plateasca asigurarea de insolventa in rate si sa incheie polite de tip fransiza, prin care se acopera doar o parte din suma asigurata.

“In urma controalelor pe care le-am facut, am descoperit fel de fel de tertipuri ale agentiilor de turism. Spre exemplu, exista posibilitatea de plata in rate si multe agentii platesc doar prima rata, ca sa arate in cazul unui control ca au asigurare, iar apoi nu mai platesc celelalte transe, iar in cazul falimentului turistii nu sunt asigurati”, a declarat Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT).

El spune ca nici asigurarile de tip franciza nu ii avantajeaza pe turisti.

“Daca agentia asigura o suma de 50.000 de dolari cu o fransiza de 80%, inseamna ca asiguratorul suporta doar 20% din pagube, adica 10.000 de dolari”, a mai spus Filipescu.

Potrivit oficialului ANT, peste 400 din cele aproape 3.000 de agentii de turism din tara au polite de tip fransiza.

“In proiectul de ordonanta propunem eliminarea fransizei si ca asigurarea sa se plateasca anticipat integral. Va creste astfel siguranta turistului in cazul in care agentia intra in insolventa. Speram ca proiectul sa fie aprobat cat mai repede, iar masurile sa poata fi aplicate in maxim o luna”, a mai spus Filipescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 73 = 79